Miten sietää epävarmuutta?

Miten sietää epävarmuutta

Kuinka käsittelet epävarmuutta? Miten sietää epävarmuutta? Kuinka saada epävarmuuden tunne poistumaan? Nämä ovat kysymyksiä joita kaikki miettivät. Tästä artikkelista löydät vastaukset näihin kysymyksiin.

Juttelet ystäväsi kanssa hänen tulevasta työstään, joka alkaisi seuraavan kuun alussa. Ystäväsi kertoo hänellä olevan epävarmuuksia työtä kohtaan. Ilmeisesti hän ei ole mahdollisen tulevan esimiehensä kanssa sopinut vielä palkasta. Työpaikalta ehdotettiin kyllä työehtosopimuksen mukaista minimipalkkaa, mutta ystäväsi piti sitä liian matalana ja ehdotti hieman korkeampaa summaa. Tämä on hänelle erittäin tärkeää, aina siihen pisteeseen, että hän aikoo hylätä työpaikan, mikäli palkkatoivomus ei menisi läpi. Tuleva esimies kertoi palaavansa asiaan.

Ystäväsi odottaa nyt vastausta tulevalta esimieheltä, mutta tuntee olevansa vaihtoehtojen välissä, sillä hän ei pysty tekemään mitään suunnitelmia, ennen kuin kuulee päätöksen. Toisaalta, he todennäköisesti suostuvat palkkatoiveeseen, sillä se on kuitenkin kohtuullinen. Toisaalta taas he eivät välttämättä suostu, sillä he saavat työntekijän pienemmälläkin palkalla.

Jakaessaan tämän ystäväsi kysyy sinulta “Mitä teet kun kohtaat epävarmuutta? Kuinka sinä käsittelet epävarmuutta?”

Kuinka sietää epävarmuutta

Piditpä siitä tai et, elämässä tulee aikoja, jolloin kohtaamme epävarmuutta. Ystäväsi tilanne on yksi epävarmuuden esimerkeistä tässä elämässä. Mikäli kohtaat epävarmuutta, älä ole peloissasi. Epävarmuutta voidaan käsitellä, kun otetaan oikea lähestymistapa. Seuraavaksi kolme parasta lähestymistapaa epävarmuuden käsittelyyn.

1. Keskity asioihin, joita pystyt hallita (äläkä murehdi muusta)

Ensiksi, sinun tulee keskittyä asioihin, joita pystyt hallita ja joihin sinulla on valtaa vaikuttaa. Älä huomioi muita asioita. Jokaisessa tilanteessa eteen tulee asioita, joihin pystyt vaikuttamaan ja asioita, joihin et kykene vaikuttamaan. Mihin pystyt vaikuttamaan? Kiinnitä huomiosi niihin. Mitkä ovat asioita, joihin et kykene vaikuttamaan? Tee mitä voit niiden eteen, mutta älä huoli niistä liikaa.

Mietipä yrityksen perustamista. Siihen liittyy aina epävarmuuden tunteita. Kysymyksiä nousee pintaan: “Mitä jos en saa yritystoimintaani käyntiin? Mitä jos en tienaa mitään vuoden aikana? Mitä jos yritykseni ei menesty? Miten sietää epävarmuutta, jota yrityksen perustaminen tuo tullessaan?”

Se on hyvin huolestuttavaa. Sisimmässäsi tiedät kuitenkin, ettei paniikkiin ole tarvetta. Suurin osa ongelmista liittyy raha-asioihin ja yrityksen menestymiseen. Kysy itseltäsi:

  • Miten minä voin vaikuttaa siihen, että yritykseni tulee varmasti menestymään?
  • Mitä minun tulisi tehdä, mikäli yritykseni ei tuota rahaa muutamaan kuukauteen?

Tehtäväsi on keskittyä niihin asioihin, joihin pystyt vaikuttamaan, kuten laatia bisnesstrategia, kehittää taitojasi, keskittyä laatuun ja hankkia asiakkaita. Asioita joihin et pysty vaikuttamaan, kuten lähteekö yrityksesi nimi leviämään asiakkaiden keskuudessa tai noteerataanko yrityksesi alan medioissa, sinun ei kannata liikaa murehtia.

Siirrä huomiosi ulkoisesta kontrollista sisäiseen

Sinun kannattaa siirtää huomiosi ulkoisista tekijöistä sisäisiin, kun ajatellaan mihin mikäkin vaikuttaa.

Ulkoiset kontrolli tarkoittaa, että ajattelet ympäristöllä olevan enemmän valtaa ja kontrollia elämäsi suhteen, kuin sinulla itselläsi. Esimerkiksi, tunnet, että kansantaloudella, hallituksella ja muilla ihmisillä on enemmän valtaa sinun onnesi ja menestyksesi suhteen elämässäsi, kuin sinulla itselläsi. Keskityt tällöin liikaa ulkoisiin tekijöihin, eli ulkoiseen kontrolliin.

Sisäinen kontrolli puolestaan tarkoittaa, että ajattelet itselläsi olevan enemmän valtaa kuin ympäristöllä, oman onnesi ja elämäsi suhteen. Esimerkiksi, jos tunnet, että olet täysin vastuussa onnestasi ja menestyksestäsi, keskityt sisäiseen kontrolliin ja hyvä niin. Näin on helpompi sietää epävarmuutta.

Ihmiset, jotka keskittyvät sisäiseen kontrolliin, ovat usein onnellisempia ja aikaansaavempia kuin sellaiset ihmiset, jotka ajattelevat ulkoisten tekijöiden ohjaavan heidän elämäänsä. Tämä johtuu siitä, että he ovat kykeneväisempiä käsittelemään epävarmuutta ja elämän ongelmia. Mikäli kohtaat epävarmuutta, tuo varmuus takaisin tilanteeseen keskittymällä asioihin, joihin pystyt vaikuttamaan. Tee töitä niiden asioiden eteen. Keskity tekemiseen, älä murehtimiseen.

2. Elä elämääsi kuin epävarmuutta ei olisi olemassakaan

Seuraava tapa on elää elämääsi täysin normaalisti, kuin epävarmuutta ei olisi olemassakaan. Kysy itseltäsi: “Mitä tekisin, jos tätä tilannetta/ongelmaa ei olisi olemassa?” Tee sitten niin.

Esimerkki: epävarmuus työn suhteen

Henkilö X on hyvin menestynyt bisneskonsultti ja hänellä on oma yritys. Sen lisäksi, hän konsultoi osa-aikaisesti kuuluisassa suuressa teknologiayrityksessä (sanotaan vaikka Yritys Y). Hänellä oli mahdollisuus saada konsultoinnista kokoaikatyö tuossa firmassa kuuden kuukauden osa-aikaisuuden jälkeen. Työ, mikäli hänelle sitä tarjottaisiin, olisi erittäin haluttu ja hyväpalkkainen. Se olisi mahdollisuus, joka tulee vain kerran elämässä.

Tuo kuuden kuukauden osa-aikaisuus lähestyi loppuaan, mutta henkilöstä X alkoi tuntua epävarmalta, sillä yrityksen Y esimiehet eivät ottaneet häneen mitään yhteyttä. He eivät osoittaneet mitään kiinnostusta hänen palkkaamistaan kohtaan. Hän yritti saada tapaamista sovittua heidän kanssaan, mutta turhaan. Tapaaminen lykkääntyi aina, jonkin tärkeämmän asian sen mennessä edelle. He ovat kovin kiireisiä.

Mitä henkilön X pitäisi tehdä?

  1. Pitäisikö hänen koittaa saada tapaamista sovittua, kunnes saa vastauksen? Hän voisi vaikuttaa liiankin halukkaalta ja tyrkyltä, joka taas voisi vaarantaa koko työpaikan saamisen.
  2. Pitäisikö hänen vain odottaa, että yrityksen Y esimiehet ovat tehneet päätöksensä ja ottavat häneen yhteyttä? Mitä jos he eivät ota ikinä yhteyttä? Mitä jos se olisi loppu yhteistyölle tämän yrityksen kanssa?

Henkilö X on hyvin vaivaantunut tästä tilanteesta, sillä hän todella haluaa tuon työpaikan. Hän haluaa sitä niin paljon, että on laittanut kaikki muut suunnitelmansa odottamaan. Kun asiasta ei alkanut kuulua mitään, se sysäsi hänen koko elämänsä pois raiteiltaan.

Kuinka saada epävarmuus poistumaan

Hänen ystävänsä kysyi häneltä: “Mitä tekisit, mikäli koko työtarjousta ei olisi olemassakaan?” Henkilö X vastasi: “Jatkaisin oman yritykseni rakentamista ja parantaisin brändiäni antamalla koulutuksia ja tekemällä bisnes konsultointeja.” Ystävä tokaisi takaisin: “Eikö sinun kannattaisi tehdä sitten niin? Voit jatkaa yrityksen Y kontaktoimista, jos saisit vastauksen, mutta älä laita koko elämääsi tauolle odottaessasi sitä.”

Henkilö X mietti hetken ja vastasi: “Kiitos paljon, olet oikeassa! Olen ollut huolestunut kun yrityksestä Y ei ole kuulunut mitään, että olen laittanut koko elämäni tauolle. En hoksannut, että laitoin henkilökohtaiset tavoitteenikin tauolle sen takia. Alan taas työskennellä tavoitteiden eteen kuten tavallisesti, enkä murehdi liikaa työtarjouksesta, se tulee jos on tullakseen.”

Hän jatkoi työn tekemistä tavoitteidensa eteen, eikä epävarmuus tulevasta työpaikasta enää vaivannut häntä. Vaikkei yrityksestä Y kuulunutkaan mitään, hän hyväksyi tilanteen ja eli rauhassa sen asian kanssa. Muutaman viikon jälkeen, kuin kohtalon sanelemana, hän vihdoin sai tarjouksen kokoaikatyöstä yrityksessä Y ja se oli kaikkea mitä hän toivoi.

3. Tuo varmuutta tärkeisiin asioihin (ja anna muun olla)

Kaikissa tilanteissa on aina jotain, joka on tärkeää sinulle ja jotain joka ei ole niin tärkeää. Kolmas tapa on tuoda varmuus tärkeisiin asioihin ja antaa vähemmän tärkeiden asioiden olla. Kun jollain asialla ei ole sinulle niin paljon väliä, ei niiden lopputulemallakaan ole niin suurta merkitystä.

Esimerkki: Muuttaminen ulkomaille

Sanotaan, että olet juuri muuttanut uuteen maahan. Olet tällä hetkellä työttömänä. Et tunne ketään, eikä sinulle ole ystäviä tässä maassa. Sinulla ei ole tuloja, sillä olet työtön. Vakituista asuntoa et ole vielä etsinyt, vaan vietät yösi hostellissa. Säästösi riittävät kattamaan vielä seuraavan viikon elämisen ilman lisätuloja. Elämäsi on muutostilassa ja kaikki on auki.

Mitä teet?

Kun kohtaat näin vahvaa epävarmuutta, sinun pitäisi keskittyä tasapainottamaan tärkeimmät elämän osa-alueesi. Useimmille nämä tärkeimmät asiat olisivat taloudellinen turva (palkkatulot) ja vakituinen asunto.

  • Voit tasapainottaa taloudellista tilannettasi hankkimalla ensin nopeasti saatavia pätkätöitä. Voit myös lainata rahaa ystävältäsi kotimaastasi ja maksaa takaisin kun saat töitä. Tehtäväsi on saada homma haltuun lyhyellä tähtäimellä, jotta voit miettiä mitä haluat tehdä pitkällä tähtäimellä. Samalla kun teet pätkätöitä tai elät lainatuilla rahoilla, voit etsiä töitä, joka vastaa sitä mitä haluat.
  • Kun raha-asiat ovat uomissaan, voit alkaa etsiä asuntoa itsellesi. Kysele hostellin omistajalta, Googlaa, katso läpi Booking ja Airbnb tai katsele paikallisten lehtien ilmoituksia. Omista kaksi viikkoa asunnon löytämiseen, äläkä lopeta ennen kuin olet löytänyt asunnon joka on mieleisesi. Asuntoa etsiessä, älä murehdi muita asioita, keskity vain siihen.

Viimeiset sanat

Toivottavasti näistä kolmesta tavasta käsitellä ja sietää epävarmuutta on sinulle apua. Loppujen lopuksi epävarmuus ei ole paha asia. Ihmiset voivat kokea epävarmuuden sietämättömäksi ja koittavat siksi vältellä sitä. Kuitenkin, epävarmuus on luonnollinen osa elämää. Muutos on jatkuvaa nykypäivänä. Kun vastustamme muutosta, poljemme paikallamme ja kun poljemme paikallamme, emme tunne olevamme elossa. Emme pysty luomaan uutta, emme muuttumaan emmekä saa juuri mitään aikaan.

Persoonamme muodostuu ja muokkaantuu epävarmuuden kautta. Epävarmuuden aikana opimme elämämme tärkeimmät opit. Pelko, epävarmuus ja epämukavuus ovat varma tie henkiselle kasvulle.

Kun kohtaat epävarmuutta, muista, ettei se ole asia jota pitäisi vältellä. Sen sijaan, keskity elämään hetkessä ja puskemaan esteet tavoitteiden edestä pois. Tee töitä, jotta pääset hidasteiden ja esteiden ohitse, äläkä anna niiden pilata kokemuksiasi ja elämääsi. Et voi vaikuttaa siihen minkälaiset kortit sinulle jaetaan tässä elämässä, mutta pystyt vaikuttamaan siihen, kuinka reagoit niihin.