Lopeta jahkailu, on aika tehdä parempia päätöksiä nopeammin!
Tästä artikkelista löydät tietoa siitä, miten tehdä päätöksiä. Mikäli olet kysynyt itseltäsi ”Miten tehdä päätöksiä?” tai ”Kuinka teen oikeat päätökset?” olet tullut oikeaan paikkaan.
Kun pohdit miten tehdä päätöksiä: Oletko ikinä ylimiettinyt päätöksiäsi, siihen pisteeseen, että et tee mitään päätöstä? Mikäli olet, et ole yksin. Tätä kutsutaan analysointihalvaannukseksi tai ylianalysoinniksi. Se on tila jossa mietitään päätöksiä aivan liikaa, siihen pisteeseen asti, ettei päätös tule ikinä tehdyksi. Kohtaat ylianalysointia jos:
- Olet häkeltynyt mahdollisista vaihtoehdoista
- Teet asioista monimutkaisia, vaikka ne vaikuttaisivat helpoilta
- Tunnet olevasi painostettu tekemään parhaan tai täydellisen päätöksen, joten lykkäät päätöksentekoa siihen asti kunnes olet tutkinut asiaa tarpeeksi
- Tunnet pelkoa, että teet väärän päätöksen ja siksi viivytät päätöksen tekoa siltä varalta, että teet väärän päätöksen
8 Vinkkiä miten tehdä päätöksiä ja Kuinka päästä eroon ylianalysoinnista?
1. Selvitä kuinka suuri päätös on kyseessä
Ensimmäinen askel on selvittää kuinka isosta päätöksestä on kyse. Tämän jälkeen tiedät kuinka paljon huomiota asialle ylipäätään kannattaa antaa. Voit selvittää päätöksen suuruuden vastaamalla näihin kolmeen kysymykseen:
- Kuinka tärkeä päätös on?
- Vaikuttaako päätös minuun vielä vuoden päästä?
- Mikä on pahinta mitä voisi tapahtua?
Mikäli päätös on sellainen, ettei se vaikuta juurikaan enää vuoden päästä, eikä sillä ole vakavia seurauksia, se on pieni päätös. Käytä siihen mahdollisimman vähän aikaa ja mene eteenpäin.
Päätöksen vaikuttaessa suuresti vielä vuoden päästä ja jos väärällä päätöksellä on vakavat seuraukset (kuten naimisiin meneminen henkilön kanssa, jota et tunne), se on iso päätös. Varaa itsellesi aikaa tätä päätöksentekoa varten. Keskisuuria päätöksiä voit miettiä hetken, mutta älä anna niiden raahautua mukana liian kauan.
Käyttämällä näitä kolmea kysymystä, usein selviää, ettei päätös olekaan niin suuri kuin luulet. Monilla päätöksillä on vain pieni vaikutus elämääsi. Vain kourallisella päätöksistä on vaikutus sinuun pidemmällä aikavälillä.
Esimerkkejä pienistä päätöksistä:
- Mitä hoitoainetta ostaa
- Minkä värisiä pussinsulkijoita ostaa
- Mitä syödä lounaaksi (olettaen, että ruokavaliosi on järkevällä pohjalla)
Esimerkkejä keskisuurista päätöksistä:
- Mihin päin muuttaisit seuraavaksi
- Otatko projektin vastaan töissä juuri tältä yritykseltä
- Jatkatko nykyistä seurustelusuhdettasi vai eroatko
Esimerkkejä suurista päätöksistä
- Menetkö naimisiin jonkun kanssa
- Minkä uran valitset
- Mikä on elämäntehtäväsi
- Haluatko lapsia
2. Tunnista päämääräsi
Oletetaan, että olet töissä, jossa on hyvä palkka ja sijaitsee siellä missä asut nyt. Työ on perushyvää työtä turvallisessa maassa. Saat työtarjouksen toisesta työpaikasta. Se työ on ulkomailla, vilkkaassa kaupungissa. Siinä on paljon vapauksia, vastuuta, haasteita ja se on uudessa ympäristössä, jossa et ole ikinä aikaisemmin ollut.
Molemmissa töissä on puolensa. Ensimmäinen tarjoaa turvaa ja hyvän perustyön sekä -palkan. Jälkimmäinen taas tarjoaa suunnatonta henkistä kasvua sekä tietynlaista epävarmuutta ja painetta, koska kaikki on uutta.
Kuinka lähdet purkamaan tätä päätöstä? Ensiksi sinun tulisi miettiä, minkälaisena näet tai haluaisit nähdä elämäsi seuraavan muutaman vuoden kuluttua?
Mikäli haluat nähdä maailmaa, oppia uutta ja kasvaa henkisesti, ota ihmeessä uusi työ vastaan. Mikäli taas olet tyytyväinen nykyisessä työssäsi, kaipaat turvallisuutta ja tasaisuutta, pysy nykyisessä työssäsi.
Kaikissa vaihtoehdoissa on puolensa. Mikäli et tiedä päämäärääsi, päädyt empimään päätöstäsi loputtomiin. Mittailet plussia ja miinuksia kunnes olet aivan solmussa niiden kanssa. Et tule pääsemään päätökseen.
- Ennen kuin puntaroit päätöksesi vaihtoehtoja kysy itseltäsi: “Mikä on päämääräni? Mitä haluan tältä päätökseltä?” Tunnista kaksi tärkeintä päämäärääsi, maksimissaan kolme.
- Tarkastele vaihtoehtoja pohjautuen päämääriisi.
- Kun teet näin, osa vaihtoehdoista tulee vahvemmin esiin kuin toiset. Nämä ovat vaihtoehtoja, joita sinun kannattaa miettiä.
3. Täydellisyys ei ole avain onneen, kohtuus on.
Ellet ole tekemässä elämää suurempaa päätöstä, kuten menetkö naimisiin tai minkä uran valitset, täydellisyys ei ole avain onneen. Tehtäväsi on valita kohtuullinen, tarpeeksi hyvä vaihtoehto kohtuullisessa ajassa ja mennä eteenpäin.
Tämä voi tulla yllätyksenä monelle, varsinkin perfektionistille. Eikö täydellisyyden pitäisi olla aina tavoitteena, oli asia mikä tahansa? No, ei ihan.
Täydellistä vaihtoehtoa ei juuri ikinä ole saatavilla suureen osaan päätöksistä, yleensä ne pitää metsästää kissojen ja koirien kanssa tai luoda itse. Tästä syystä täydellisen vaihtoehdon valitseminen tulee kalliiksi, sen etsimiseen menee aikaa ja vaivaa.
Tässä vaiheessa 80/20 sääntö astuu kuvaan: 20% vaivannäöllä syntyy 80% tuloksista. Mikäli kuitenkin haluat saada loputkin 20% tuloksesta, jotta sinulla olisi koko 100%, sinun tulee käyttää paljon enemmän aikaa ja vaivaa. Tämä pätee myös päätöksenteossa. Vaivannäkö pitäisi kuitenkin oikeuttaa päätöksen tärkeydellä ja suuruudella. Tästä syystä sinun tulee ensin määrittää päätöksen suuruus.
Joko
- Käytät 10 tuntia etsiäksesi käsiisi täydellisen vaihtoehdon. 10 päätökseen sinulla menee 100 tuntia. Meillä kaikilla on tietty määrä energiaa ja jaksamme miettiä tosissamme tietyn aikaa päivässä. Tästä syystä et jaksa tehdä montaa hyvää päätöstä päivässä, joten ne lykkääntyvät seuraavalle päivälle.
Tai
- Käytät lyhyen aikaa siihen, että saat tehtyä kohtuullisen päätöksen. Siirryt elämässä eteenpäin ja teet parhaasi päättämälläsi tiellä.
Vaihtoehdossa kaksi käytät jonkin verran aikaa siihen, että teet kohtuullisen päätöksen. Tästä syystä vältät sudenkuopat ja surkeat päätökset. Samalla säästät aikaa, kun et metsästä täydellistä päätöstä tunti- tai päivätolkulla. Vaikka valitsemasi päätös olisikin jokseenkin huono, voit valita mennä eteenpäin elämässä ja saada aikaan silti enemmän kuin vatvomalla päätöksen tekemistä. Lisäksi opit tekemään ajan kanssa parempia päätöksiä lyhyemmässä ajassa.
Muistutukseksi vielä, että edeltävä menettely koskee pieniä ja keskisuuria päätöksiä. Mikäli kyseessä on suuri päätös, ota oma aikasi sen tekemiseen.
4. Eliminoi huonot vaihtoehdot
Kun vaihtoehtoja on liikaa, se vaikeuttaa päätöksentekoa. Listaa kaikki vaihtoehdot paperille. Eliminoi huonot vaihtoehdot kokonaan pois. Jäljelle pitäisi jäädä 3-4 vaihtoehtoa, jolloin valinta on hieman helpompi. Arvioi jäljelle jääviä vaihtoehtoja päämääräsi mukaan, kuten kohdassa kaksi neuvotaan.
5. Päästä irti lapsuuden tarinoista
Onko sinulle lapsena toitotettu lauseita kuten: “Raha ei kasva puissa. Mieti tarkkaan mihin käytät rahasi.” Nämä ovat hyviä ohjeita, mutta ne kasvavat elämän mittaan järjettömiin mittakaavoihin. Se voi johtaa jopa ylianalysointiin, jolloin kärsit analysointihalvaannuksesta.
Lapsena saatoit miettiä pitkään, minkä karkkipussin haluaisit. Mikäli ostit “väärän”, päiväsi oli pilalla. Tämä käytös voi hyvinkin olla sinulla myös tänä päivänä. Mietitkö aivan liian pitkään minkä suklaapatukan ottaisit? Meneekö päiväsi todella pilalle, jos otatkin sen “väärän” patukan? Olet oppinut lapsena pohtimaan turhaan tämän tapaisia pieniä päätöksiä hieman liian ankarasti.
Toinen lapsena opittu tapa on pyrkiä välttämään virheitä. Pienimpiäkin virheitä toruttiin koulussa. Opettajat huusivat ja aikanaan oppilaat saivat myös karttakepistä. Virheitä pidettiin elämää vakavempina asioina, eikä niitä saisi missään nimessä toistaa. Monet ovat siksi oppineet välttämään virheitä ja tästä syystä taas pohtimaan liian tarkkaan jokaista pientä päätöstään.
He pelkäävät ettei huonoja päätöksiä saa tekemättömäksi ja ne pilaavat koko elämän. Elämä on jatkuvaa puntarointia: “Onko olemassa jokin parempi vaihtoehto? Mitä jos en pidä tästä enää myöhemmin? Mitä jos tämä menee rikki? Sehän tarkoittaisi että olen tehnyt huonon päätöksen!”
On aika jättää taakse nämä lapsena opitut, jälkeenpäin typerältä tuntuvat tavat. Lopeta eläminen lapsuuden tarinoiden varjossa. Jokaisella päätöksellä on sekä hyvät että huonot puolensa. Lakkaa ruoskimasta itseäsi. Pienet virheet eivät pilaa elämääsi, etkä muutaman päivän päästä edes muista niitä. Tärkeämpää on oppia ja mennä eteenpäin.
6. Aseta aikaraja
Oletko tietoinen Parkinsonin laista? Se on seuraavanlainen: “Työ täyttää sille annetun ajan”. Tämä tarkoittaa sitä, että työsi / tehtäväsi tekemiseen menee niin kauan kuin annat siihen itsellesi aikaa. Mikäli annat 15 minuuttia, siihen menee 15 minuuttia. Jos taas annat sille 30 minuuttia, siihen menee 30 minuuttia. Mikäli et aseta aikarajaa ollenkaan, siihen menee ikuisuus, etkä välttämättä saa sitä ikinä tehtyä.
Sama pätee päätöksien tekemiseen. Mikäli et aseta aikarajaa päätöksillesi, jokainen päätös valtaa mielesi, kunnes löydät uusia tietoja ja yksityiskohtia analysoitavaksi, jotta saisit päätöksesi tehtyä.
Aseta siis aikaraja. Aikarajan tulee pohjautua päätöksen suuruuteen ja tärkeyteen (kohta 1). Pieniä päätöksiä varten tarvitset vain muutaman minuutin eikä keskisuuriakaan päätöksiä kannata miettiä viikkoa pidempään. Suuria päätöksiä varten voit käyttää niin paljon aikaa kuin tarvitset. Aseta kuitenkin jokin aikaraja, esimerkiksi kaksi kuukautta. Mikäli et ole saanut päätöstä tehtyä siinä ajassa, valitse paras mahdollinen vaihtoehto sillä hetkellä omaamallasi tiedolla.
Muista, että aikaraja asetetaan päätöksen tärkeyden mukaan. Vältä antamasta päätökselle enemmän aikaa kuin se ansaitsee. Valitse ja siirry eteenpäin.
7. Kysy apua henkilöltä, jonka mielipidettä arvostat
Kysy apua hyvältä ystävältäsi, tai joltain johon luotat ja jonka mielipidettä arvostat. Rajaa vaihtoehdot kahteen jos mahdollista ja kysy mielipidettä. Mikäli vastaus vaikuttaa järkevältä, valitse se. Mikäli ei, mene oman mielesi mukaan. Jokatapauksessa mielipiteen kysyminen nopeuttaa päätöksentekoprosessiasi.
Kysy apua sellaiselta ihmiseltä, jolla on näkemystä asiaan. Mikäli olet ostamassa uutta kameraa, kysy sellaiselta henkilöltä joka tietää jotain kameroista. Älä kysy keneltä tahansa. Joissain tilanteissa voi olla järkevää jopa maksaa ammattilaiselle siitä, että saa hänen mielipiteensä. Voit säästää rutkasti aikaa ja päästä parempaan päätökseen paljon pienemmällä vaivalla.
8. Kanavoi energiasi isompiin tavoitteisiin
Mikäli löydät itsesi murehtimasta jokaista pientä mitätöntä päätöstä, jolla ei juurikaan loppupeleissä ole väliä, olet todennäköisesti päästänyt rutiineista irti. On aika kanavoida energiasi isompiin tavoitteisiin. Pienien asioiden murehtiminen on merkki siitä, ettei ole parempaakaan tekemistä tuolle energialle.
Kysy itseltäsi “Mitkä ovat suurimpia tavoitteitani, joiden eteen pystyn työskentelemään nyt heti?” Pienien asioiden murehtimisen sijaan, keskity tekemään asioita tavoitteiden eteen. Esimerkiksi jos tavoitteesi on pitää kunnostasi huolta, ala tekemään asioita sen eteen heti: tee kuntosuunnitelma, ravintosuunnitelma, hanki tarvikkeet, välineet ja ainekset ja tee ensimmäinen treenisi. Kun siirrät ajatuksesi kohti isompia tavoitteita, näet asiat uudessa valossa. Mikä yllättävintä, tulet kuin automaattisesti päättäväisemmäksi pienten asioiden suhteen.
Mikäli tunnet usein ylianalysoivasi pieniä päätöksiä, muista kysyä aina itseltäsi: “Mitkä ovat tavoitteeni ja haaveeni seuraavalle muutamalle vuodelle? Onko jokin tavoite, jonka kanssa jahkailen?” Keskity tekemään asioita niiden tavoitteiden eteen.
Kuinka tehdä vaikeimpia päätöksiä elämässä?
Kolme päätöksenteko tapaa
Miten ihmeessä teet suuria, hankalia päätöksiä, joihin sinulla ei ole vastauksia? Kuljetko keskitietä? Uhraatko tarpeesi muiden tähden? Valitsetko arvalla jonkin vaihtoehdon ja toivot parasta? Lykkäätkö päätöksen tekemistä ja toivot sen vain häviävän?
Miten tehdä päätöksiä tapa 1 – Pikakelaus
Ensimmäinen tapa on nimeltään pikakelaus. Pikakelauksella pystyi aikoinaan kelata eteenpäin VHS-kasetteja, jos halusi kelata ohjelmassa tiettyyn kohtaan. Sama pätee päätöksiä tehdessä. Kuvittele itsesi 1, 3, 5, tai jopa 10 vuotta tulevaisuuteen ja valitse vaihtoehto joka on sinulle paras.
Miten tämä sitten auttaa? Ensinnäkin, se nostaa sinut nykyisen tilanteesi yläpuolelle ja pystyt tarkastelemaan päätöstä objektiivisesti. Kun olet liian kiinni päätöksessä, menet jumiin etkä näe kaikkia vaihtoehtoja selkeästi. Arvostelukykysi heikkenee. Ajattelemalla kauemmas tulevaisuuteen, voit peilata eri vaihtoehtoja tulevaisuuden näkymien kautta. Mikä vaikuttaa tärkeältä nyt, ei välttämättä ole sitä tulevaisuudessa, pitkän ajan päästä. Päinvastoin myös toisinpäin: mikä vaikuttaa turhalta nyt, voi olla tulevaisuudessa todella tärkeää.
Toisekseen, kun kelaat näkymiäsi tulevaisuuteen, plussat ja miinukset tulevat kirkkaammaksi. Ymmärrät jokaisen vaihtoehdon realiteetit ja mitä niissä vaihtoehdoissa tulee tapahtumaan. Tämä auttaa sinua arvioimaan, mitä mikäkin vaihtoehto sinulle voi antaa, etkä turhaan tuhlaa vuosia selvittääksesi sitä.
Kuinka käyttää pikakelausta?
- Ajattele jotain tulevaa päätöstä, joka on ajankohtainen. Se voi olla pieni tai suuri. Se voi käsitellä suhdettasi, avioliittoasi, uraasi, yritystäsi tai muita elämänalueita.
- Mitkä ovat vaihtoehdot tälle päätökselle? Kirjoita ne ylös.
Käy sitten läpi seuraavat vaiheet:
- Kuvittele valitsevasi vaihtoehto A. Millaista elämäsi olisi vuoden päästä? Entä kolmen, viiden tai kymmenen vuoden kuluttua?
- Entä vaihtoehto B? Millaisena näkisit elämäsi yhden, kolmen, viiden tai kymmenen vuoden kuluttua?
- Toista sama kaikille jäljellä oleville vaihtoehdoille.
- Missä haluat itsesi nähdä? Valitse se vaihtoehto joka sopii parhaiten.
Otetaanpa esimerkki: Irtisanoutuminen töistä
Mietit pitkään, yli 25-vuotiaaksi, irtisanoutuisitko työstäsi toteuttaaksesi intohimoasi ja unelmiasi. Vastoin yleistä käsitystä, valinta ei ole työpaikassa pysymisen ja haaveiden seuraamisen välillä. Tiesit jo, että haluat seurata unelmiasi. Valinta on (a) lopettaako työt heti toteuttaaksesi intohimoasi vai (b) työskennelläkö muutama vuosi vielä, jotta saa rahaa säästöön unelmien toteuttamista varten. Vaihtoehto A toisi elämään sisältöä, koska seuraisit intohimoasi ja unelmiasi. Vaihtoehto B antaisi sinulle isommat säästöt unelmien seuraamista varten.
Et pysty tekemään päätöstä, sillä molemmissa vaihtoehdoissa on sekä hyvät että huonot puolensa. Kumpikin vaihtoehto voi olla oikea.
Mietit kuumeisesti kumman vaihtoehdon valitset, ja päätät kelata ajassa eteenpäin vuoden tai kahden verran. “Millaisena haluan nähdä elämäni vuoden – parin päästä? Millaisella tiellä haluan olla?”
Vastaus iskee kuin salama kirkkaalta taivaalta: “Lopeta työsi ja seuraa unelmiasi”. Ei hetkenkään epäröintiä, se on siinä. Kaikki on selvää. Miksi? Koska tiedät, että jos seuraat unelmaasi nyt, ja vaikka etenisit sillä tiellä vain vähän seuraavan 1-2 vuoden aikana, olisi se silti enemmän edistystä unelmaasi kohti, kuin jos pysyisit nykyisessä työssäsi. Nykyinen työsi ei veisi sinua lähemmäs unelmaasi, toisi vain säästöjä sitä varten. Sinulla on kuitenkin jo jonkin verran säästöjä. Työskentely vuoden tai kahden verran nykyisessä työssäsi, viivästyttäisi unelmaasi saman verran.
Mitä kauemmas kelaat elämässäsi eteenpäin, sitä selvemmältä vaihtoehto A tuntuu.
- Yksi vuosi ajassa eteenpäin? “Kyllä, minun pitäisi lopettaa työni ja seurata intohimoani.”
- Kolme vuotta ajassa eteenpäin? “En ymmärrä miksi edes mietin koko asiaa, tämähän on päivän selvää, lopetan työni heti!”
- 10 vuotta tulevaisuuteen? “Sama vastaus kuin äsken!”
Kelaamalla elämää eteenpäin, pystyt tarkastelemaan päätöstä objektiivisemmin. Näit, että vaikka olet huolissasi raha-asioista, se pelko oli turha, sillä sinulla on jo hieman säästöjä ja vaikka rahat loppuisivat, voisit palata takaisin töihin. Et vain nähnyt asioita selvästi, ennen kuin kuvittelit itsesi 1, 3, 5 ja 10 vuoden päähän tulevaisuuteen.
Miten tehdä päätöksiä tapa 2: Ihanteellinen tilanne
“Mitään ongelmaa ei ratkaista samassa mielentilassa, kuin missä se luotiin.” – Albert Einstein. Päästäksesi eteenpäin nykyisen ongelmasi kanssa, sinun tulee adaptoitua eri mielentilaan – sellaisen henkilön mielentilaan, joka on jo saavuttanut ihanteellisen tilanteen, johon haluat päästä. Tästä saa nimensä tapa kaksi, “Ihanteellinen tilanne”.
Kuinka tätä metodia käytetään?
Edessäsi olevaan päätökseen liittyen,
- Mikä on ihanteellinen tilanne kyseisellä elämän osa-alueella? Esimerkiksi, jos mietit kahden työn välillä, kumman ottaisin, mikä olisi ihanne tavoite urallesi? Mikäli taas mietit, menisitkö naimisiin vai et, mikä on ihanteellinen näkemys romanttisen elämäsi suhteen?
- Kumpi vaihtoehto vie sinut kohti ihanteellista tilannetta ja tavoitetta?
Esimerkki: Jäädä avioliittoon tai erota
Sanotaan, että olet ollut naimisissa 25 vuotta. Sinusta on tuntunut jo pitkään, että olette kasvaneet erillenne. Olet menettänyt halusi olla aviopuolisosi kanssa, mutta pelkäät silti erota. Ehkä pelkäät jääväsi yksin. Ehkä pelkäät sosiaalista häpeää. Ehkä pelkäät hyppyä tuntemattomaan, lakiasioiden setvimistä, avioeroprosessin läpikäymistä ja kaikkea mitä siihen liittyy.
Kysy itseltäsi:
- Mikä on ihanteellinen tavoite rakkauselämälleni?
- Kumpi vaihtoehto vie minut lähemmäs tätä ihanteellista lopputulosta?
Ehkä sinun ihanteellinen tilanteesi on olla henkilön kanssa, joka ymmärtää sinua, rakastaa sinua ja jonka kanssa haluat viettää loppuelämäsi. Verrataan vaihtoehtoja, kumpi vaihtoehto vie sinua kohti tätä ihanteellista tilannetta?
- Vaihtoehto A: Jää aviopuolisosi kanssa yhteen, mutta kaikki suhteessa säilyy ennallaan. Tämä ei vie sinua lähemmäs ihanteellista tavoitettasi, sillä olet menettänyt halun olla puolisosi kanssa.
- Vaihtoehto B: Ota ero aviopuolisostasi. Tämä joko vie sinut lähemmäs kohti ihanteellista tilannetta, tai sitten ei. Mikäli eroat, voi olla että pysyt sinkkuna, etkä tapaa ketään sopivaa. Toisaalta, voi olla että tapaat jonkun uuden sopivamman, jonka kanssa lopulta menet naimisiin.
- Vaihtoehto C: Yritä vielä kerran pelastaa avioliittosi. Puhu aviopuolisollesi ja kerro kaikki mikä painaa mieltäsi. Päättäkää, että koitatte vielä viimeisen kerran täysillä ja hankkiudutte pariterapiaan.
Kuten näet, ei ole yhtä selvää vastausta. Avioliitossa on mukana toinen henkilö, emmekä voi ikinä tietää miten toinen ihminen käyttäytyy tai kontrolloi käytöstään. Mikäli kuitenkin tiedät oman näkemyksesi ja tavoitteesi, voit viedä asioita niiden suuntaan. Voit kertoa esimerkiksi puolisollesi ihannetavoitteestasi ja saada hänet jopa lähtemään samaan veneeseen.
Mikäli puolisosi ei lähde mukaan tavoittelemaan ihannetilannetta edes kolmen tai kuuden kuukauden yrittämisen jälkeen, näyttäisi vahvasti siltä että päädyt vaihtoehtoon B. Vaikka et tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan, ainakin sinulla on mahdollisuus tavata toinen ja olla onnellinen. Mikäli taas pysyt vaihtoehdoissa A tai C, ne ovat johtavat umpikujaan. Et ikinä pääse ihanteelliseen tilanteeseen.
Ihanteellinen tilanne -metodi, auttaa päätöksen tekemisessä, sillä se vie sinut pois kyseisestä tilanteesta. Et ole rajoitteidesi vanki, vaan ajattelet mitä tältä asialta oikeasti haluat. Tämä auttaa keskittymään intohimoosi ja selvittämään tien sitä kohti. Et enää ajattele vain rajoituksia.
Miten tehdä päätöksiä tapa 3. Plussat ja miinukset
Viimeinen tapa tehdä päätöksiä, on käyttää menetelmää nimeltä plussat ja miinukset. Tämä tapa auttaa, kun päätöksesi on rajattu muutamaan vaihtoehtoon, jotka ovat hyvin samanlaisia tai täysin erilaisia, ja sinun täytyy valita vain yksi niistä. Tässä metodissa arvioit plussat ja miinukset jokaisen vaihtoehdon kohdalta ja valitset vaihtoehdon, joka parhaiten täyttää kriteerit.
Kuinka käyttää plussat ja miinukset – metodia?
- Tunnista muutama jäljellä oleva vaihtoehto.
- Tee yksityiskohtainen plussat ja miinukset analyysi jokaiselle vaihtoehdolle.
- Tunnista 2-3 tärkeintä kriteeriä.
- Valitse vaihtoehto, joka täyttää kriteerit parhaiten.
Esimerkki: Muutto ulkomaille
Mietit muuttoa ulkomaille pysyvästi. Olet saanut tarpeeksesi kotimaastasi ja kaipaat vaihtelua. Haluat muuttaa toiseen maahan. Työskentelet suositulla alalla, joten sinulla on sen puolesta vaihtoehtoja ympäri maailman. Tämä myös samalla aiheuttaa sinulle paradoxin, sillä et ole varma minne olisi paras muuttaa.
Käyttäen tätä metodia, kysy itseltäsi:
- Mitkä ovat ne muutamat paikat, jonne oikeasti haluaisin muuttaa, jossa minulla olisi myös hyvät uramahdollisuudet?
- Mitkä ovat näiden paikkojen plussat ja miinukset?
- Mitkä ovat 2-3 tavoitettani seuraavalle kotipaikalle?
- Mikä maa sopii parhaiten näihin kriteereihin?
Valitsit maat, jossa puhutaan englantia: Amerikka, Englanti, Australia ja Uusi-Seelanti. Plussat ja miinukset riippuvat siitä, mitä kukakin pitää tärkeänä, mutta huomioita voisi tehdä esimerkiksi asumiskustannuksista, elämäntavasta, sairaanhoidon ja koulujärjestelmän laadusta, kulttuurista ja säästä.
Kun teet tarkempaa analyysia, huomaat mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä. Päätät, että A sairaanhoidon laatu, B elämäntapa ja C kulttuuri ovat tärkeimpiä asioita sinulle. Tämän jälkeen valitset maan, joka kohtaa nämä vaatimukset parhaiten.
On tärkeää valita 2-3 kriteeriä, sillä monet vaihtoehdot eivät ikinä ole täydellisiä. Mikäli täydellisyys on tavoitteesi, et välttämättä pääse ikinä saa päätettyä asiaa. Sinulla tulee olla selvät kriteerit ja valita parhaiten sopiva vaihtoehto, tyydy siihen ja ota siitä kaikki irti.
Plussat ja miinukset analyysi sopii hyvin myös eri työpaikkojen valitsemiseen. Mikäli mikään työpaikoista ei sovi kriteereihisi, palaa vielä miettimään ja tarkista onko muita vaihtoehtoja saatavilla. Tee näin kunnes sinulla on vaihtoehto, joka sopii kriteereihisi.
Valintasi arviointi
Minkä tahansa näistä metodeista pitäisi antaa sinulle vastauksia hankaliin päätöksiin. On kuitenkin mahdollista, että yksi metodeista antaa sinulle epämääräisen vastauksen. Mikäli näin on, kokeile toista metodia, niin saat varmasti vastauksen. Jos käytät kaikkia tapoja samanaikaisesti ja saat saman vastauksen jokaisesta, valintasi on päivän selvä.
Sinun päätöksesi tulisi kuitenkin täyttää kriteerit, joita haluat saavuttaa. Kysy itseltäsi:
- Viekö tämä valinta minua kohti ihanteellista elämääni? Sen pitäisi viedä.
- Tekeekö valinta minut onnelliseksi? Valintasi pitäisi tehdä sinut onnelliseksi. Mikäli se tekee sinut onnettomaksi, jotain puuttuu. Palaa vielä miettimään vaihtoehtoja.
- Jos en tee tätä nyt, kadunko sitä seuraavalla kerralla? Hyvää päätöstä ei tarvitse katua. On parempi tehdä jotain ja katsoa kuinka se toimii, kuin olla tekemättä mitään ja miettiä mitä olisi käynyt. Ainakin tämän päätöksen myötä tiedät, että teit parhaasi, eikä sinulla ole syytä katua mitään.
Loppusanat
Joskus voit saada vastauksen, joka ei miellytä. On mahdollista, että päätös on sellainen, jota et haluaisi tehdä samantien. Se ei kuitenkaan muuta sitä, että niiden takana on totuus. Usein, vasta lopetettuamme pakenemisen, alamme löytää ratkaisuja ongelmiin. Viallinen ajattelu johtaa viallisiin ratkaisuihin. Jotta voisimme selvittää nämä ongelmat, meidän pitää katsoa asioita eri kulmasta.
Kun teet suuria, elämää mullistavia päätöksiä, älä tee niitä pohjautuen nykytilanteeseesi. Mikäli teet näin, et välttämättä ajattele mitä oikeasti haluat. Käytä sen sijaan kolmea läpikäytyä tapaa ratkaista suuria ongelmia. Niiden avulla saat selville, mitä todella haluat ja keinot sen saavuttamiseen. Sinun “Mikä” pitäisi tulla ennen kuin “Miten”, eikä toisinpäin.