Miten ruskettua?

Miten ruskettua

Miten ruskettua tasaisesti ja kauniisti? Kiiluva pronssinen ruskettunut iho länsimaisessa kulttuurissa on noussut seksikkyyden ja kauneuden merkiksi, mutta se ei aina ole välttämättä hyväksi terveydelle. On olemassa ruskettumisvaihtoehtoja, jotka auttavat saamaan rusketuksen nopeasti (ja jopa terveellisesti). Auringonottoa manataan yleisesti epäterveelliseksi, mutta itse asiassa muutaman tunnin auringonotto on terveellistä kehollesi, sillä kehosi tuottaa siinä sivussa d-vitamiinia.

On tärkeää ymmärtää, että on eri tapoja miten ruskettua. Itseruskettavat voiteet ja sprayt ovat paras vaihtoehto sellaiselle, joka pelkää ihonsa puolesta. Vaikka solarium on tehokas tapa saada rusketusta aikaiseksi, se käyttää iholle haitallista UV-polttimoita, jotka on yhdistetty riskiin sairastua ihosyöpään. Tästä artikkelista löydät eri tavat ruskettua ja voit valita juuri sinulle parhaan tavan.

4 Eri tapaa miten ruskettua:

Tapa 1 – Luonnollinen rusketus aurinkoa ottamalla

1. Valitse pohjavoide tai -öljy, jonka SPF (Sun Protecting Factor, eli aurinkosuojakerroin ) on alhainen.

Saadaksesi rusketuksen nopeasti, sinun tulee laittaa alhaisen aurinkosuojakertoimen omaavaa voidetta tai öljyä ihollesi ennen auringonottoa. Rusketut nopeammin, mutta pidät silti huolta ihostasi ja suojaat sen UV-säteiltä. Valitse hierottavien voiteiden, aerosoli sprayn ja öljyjen väliltä, jotka omaavat hieman aurinkosuojakerrointa. Miten ruskettua jatkossa, mikäli poltat itsesi?

 • Ideaalisesti, valitse SPF väliltä neljän ja 15 väliltä, riippuen siitä kuinka vahva rusketus sinulla jo on. Mikäli olet jo hieman ruskettunut, voit valita hiukan pienemmän suojakertoimen. Mikäli taas olet ensimmäistä kertaa ottamassa aurinkoa tälle kesää, valitse 15 välttääksesi palamisen.
 • Mahdollisimman tasaisen rusketuksen takaamiseksi, valitse spray tai öljy. Niiden vetisen koostumuksen vuoksi ne ovat kaksi parasta vaihtoehtoa levittää tasaisesti ihollesi. Levitä niitä käsilläsi tasaisesti koko ihollesi.
 • Aurinkorasvoja ja öljyjä saa kaupoista kautta maan. Apteekeissa ne ovat yleensä hieman kalliimpia kuin tavallisissa sekatavarakaupoissa.
 • Käytä huulirasvaa, jossa on ainakin 15 SPF suojakerroin. Huuliesi ei tarvitse ruskettua. Kuivat ja palaneet huulet eivät ole seksikkäät, vaan epämiellyttävät ja kivuliaat.

2. Käytä luonnollisia öljyjä jo hankitun rusketuksen kanssa

Mikäli sinulla on jo pohjarusketus olemassa ja haluat vältellä kaupan aurinkorasvoja, voit aivan hyvin käyttää luonnollisia öljyjä, jotka voivat parantaa rusketusta ja antavat samalla kivan kimalluksen. Laita näitä öljyjä ennen auringonottoa ihollesi ja pese saippualla ne pois kun olet valmis. Näitä öljyjä ovat esimerkiksi:

 • Oliiviöljy
 • Kookosöljy
 • Hasselpähkinäöljy
 • Avokaadoöljy
 • Auringonkukkaöljy
 • Seesamiöljy
 • Vehnänalkioöljy
 • Vihreäteeuute

3. Käännä kehoasi tasaisin väliajoin

Aivan kuten paistaisit pihviä, sinun tulee käännellä itseäsi ruskettuaksesi tasaisesti. Hyvä nyrkkisääntö on pyörähtää 90 astetta puolentunnin välein. Aloita selältäsi, käänny sitten kyljellesi, sitten mahallesi ja viimeiseksi toiselle kyljellesi. Vaihda jalkojesi ja käsiesi asentoa välttääksesi noloja rusketusraitoja.

4. Aseta itsesi suoraan auringonvaloon

Auringon liikkuessa taivaalla, siirrä pyyhettäsi tai aurinkotuoliasi aurinkoa kohden. Mikäli et halua maata ulkona montaa tuntia, voit tehdä myös erinäisiä aktiviteetteja ulkona. Pidä mahdollisimman vähän vaatetta päällä, jotta auringonsäteet pääsevät ihollesi.

5. Makaa auringossa keskellä päivää klo 10 ja 16 välillä

Dermatologit eli ihotautilääkärit yleensä neuvovat välttelemään auringonottoa kuumimpina aikoina päivästä. Mikäli kuitenkin haluat ruskettua nopeasti, ota aurinkoa silloin kun se porottaa kuumimmiten.

6. Ole alasti

Mikäli haluat ruskettua kauttaaltaan tasaisesti, ei oikeastaan ole muuta vaihtoehtoa kuin vetää ylle syntymäpukusi ja ottaa aurinkoa. Tätä voit tehdä nakurannalla tai (mieluiten aidatulla) kotipihallasi. Voit suojata itsesi myös verhoilla ja esteillä, kunhan vain olet suorassa auringonpaisteessa.

7. Käytä heijastavia materiaaleja apuna

Voit käyttää aurinkoaottaessa apuna tätä vanhaa konstia. On olemassa muutamia heijastavia materiaaleja, jotka nopeauttavat ruskettumista. Makaa heijastavalla pyyhkeellä tai osta heijastava aurinkosuoja. Makaa aurinkosuoja sylissäsi ja kallista sitä noin 45 asteen kulmaan, jolloin aurinko kimpoaa siitä naamaasi tai muualle kehollesi.

8. Makaa kelluvalla alustalla veden keskellä

Vesi heijastaa auringonvaloa, joten käy järkeensä olla veden äärellä. Makaa siis uimapatjalla tai vastaavalla keskellä uima-allasta tai järvessä, joessa tai meressä. Vesi auttaa auringonsäteitä imeytymään nopeammin. Mikä onkaan rentouttavampaa kuin kellua menemään auringon porottaessa taivaalla?

9. Lisää aurinkovoidetta tai -öljyä joka toinen tunti tai vedessä käynnin jälkeen

Muista lisätä aurinkovoidetta- tai öljyä joka toinen tunti välttääksesi palamisen. Myös vettä hylkivät voiteet ja öljyt on hyvä uusia vedessä käynnin jälkeen.

10. Käytä kosteusvoidetta auringonoton jälkeen

Pidä ihosi kosteutettuna, niin se pysyy paremmassa kunnossa, eikä ala kesimään. Se laskee myös ihon kuumotusta auringonoton jälkeen. Tähän on olemassa varta vasten suunniteltuja voiteita, mutta mikä tahansa kosteusvoide käy myös. Erityisesti aloe veraa sisältävät voiteet ovat hyviä.

Tapa 2 – Itseruskettava voide

1.Ymmärrä kuinka itseruskettavat toimivat

Itseruskettavat voiteet sisältävät yhdistelmää nimeltä dihyrdoksiasetoni (DHA), joka lisää pigmenttiä iholle. Se on sokerimolekyyli, joka reagoi aminoryhmiin ihon proteiinissa. Kun ne reagoivat, sitä kutsutaan Maillard-reaktioksi, joka on toimintatavaltaan samantapaista kuin leivän ruskistaminen ja sokerin karamellisointi.

2. Valitse tuote

Itseruskettavia tuotteita saa voiteina, rasvoina, geeleinä, vaahtoina, sprayna ja öljyinä. Valmistajat kuten Neutrogena, L’Oreal, Jergens, Aveeno, Bath & Body Works, Banana Boat, Clarins ja Lorac kaikki tekevät itseruskettavia, jotka ovat saaneet hyvät arvostelut erilaisissa kauneuslehdissä ja -sivustoilla.

 • Kuten ohjeissa lukee, levitä itseruskettava tasaisesti iholle, jotta rusketut tasaisesti.
 • Valitse komedogeenitön tuote, jotta vältyt iho-oireilta, kuten akne.

3. Käytä hanskoja

Levität itseruskettavaa käsilläsi koko kehollesi, joten kätesi todennäköisesti imevät sitä enemmän kuin muu kroppasi. Osta kertakäyttöisiä hanskoja ja pidä niitä käsissäsi, jotta kätesi eivät olisi muuta kroppaa ruskettuneemmat.

 • Heitä kertakäyttöhanskat käytön jälkeen pois ja käytä seuraavalla kerralla uusia.
 • Laita käsiisi itseruskettavaa öljyä tai voidetta sen jälkeen, kun olet ensin levittänyt kertakäyttöhanskat kädessä sitä muuhun kroppaan. Käsistä tulee helposti erivärinen kuin muusta kropasta, joten ole tarkkana, että levität yhtä paljon itseruskettavaa käsiin, kuin muualekin.

4. Levitä tasaisesti

Yksi suurimmista haasteista on levittää itseruskettava voide tasaisesti. Voi olla hyvä idea pyytää apua ystävältä, jotta saat itseruskettavaa tasaisesti myös sinne minne et itse yllä kunnolla.

 • Käytä ympyrämäistä, pyörittävää liikettä kun levität itseruskettavaa, jotta lopputulos on mahdollisimman tasainen.
 • Ota aikasi. Älä kiirehdi, levitä itseruskettava kaikessa rauhassa välttääksesi virheet. Tee se kunnon valossa, jotta näet, jos jostain vielä puuttuu voidetta.
 • Älä unohda paikkoja, kuten kainalot, jotka yleensä ovat piilossa muilta ihmisiltä.

5. Käytä itseruskettavaa joka päivä niin kauan kunnes saavutat hakemasi sävyn

Yhden kerran aamulla pitäisi olla tarpeeksi, jotta saavutat halutun sävyn, mutta voi olla että haluat lisätä sitä illalla nopeuttaaksesi prosessia. Ole varovainen, sillä itseruskettavat voivat jättää jälkiä vaatteisiin ja lakanoihin.

Tapa 3 – Suihkurusketus

1. Ymmärrä kuinka suihkurusketus toimii

Itseruskettavien tapaan suihkurusketus sisältää DHA:ta. Ne ovat vain hieman tehokkaampia. Yleensä yksi – kolme kerrosta suihkurusketusta riittää halutun sävyn saamiseksi. Ole tarkkana ettet ota liian voimakasta suihkurusketusta, miten ruskettua, jos olet jo aivan tumma.

2. Valitse tuote

Ammattilaiset suosittelevat valitsemaan suihkurusketustuotteen, jossa on hieman matalampi DHA arvo. Tällöin voit lisätä tarvittaessa, eikä sinusta tule luonnottoman ruskettunut heti kerralla. Voit aina laittaa suihketta lisää, mutta sitä on hankala saada pois.

 • Etsi tuote, jossa on erythrulosea, eli sokeria jota löytyy muun muassa vadelmissa. Tämä aine pidentää rusketuksen kestoa ja tuottaa terveellisen näköisen “hehkun” ihollesi.
 • Jos mahdollista, valitse tuote, joka sisältää pienen määrän vihreää pigmenttiä. Se tasapainoittaa oranssin sävyjä, jolloin lopputuloksena on luonnollisempi rusketus.

3. Määrittele suihkutuskertojen määrä

Ihmisille, joilla on vaaleampi iho, yksi kerros on usein tarpeeksi. Tummemmille ihotyypeille tai jo ruskettuneille suositellaan kahta tai useampaa kerrosta. Aloita yhdestä ja lisää vähitellen. Pahinta mitä voit tehdä on vetää suihkurusketus ylitse, jolloin muut varmasti huomaavat sinun käyttävän itseruskettavia. Feikki ja oranssin sävyinen iho ei ole puoleensavetävää.

4. Puhdista ihosi ennen suihkurusketuksen ottamista

Puhdista ihosi kuolleesta kuivasta ihosta ennen suihkurusketuksen ottamista. Harjaa harjalla ihostasi pois kaikki mikä irtoaa. Älä käytä öljyjä tai vastaavia tässä prosessissa. Käytä harjaa tai pesukintasta saadaksesi ihosi puhtaaksi.

5. Käy ottamassa suihkurusketus siihen tarkoitetussa salongissa

Toisin kuin itseruskettavien voiteiden kanssa, tarvitset suihkurusketuksen tekemiseen ammattilaisen. Voit vierailla suihkurusketussalongissa tai pyytää ammattilaisen tekemään sen kotonasi suihkussa. Ensimmäinen vaihtoehto on varmasti helpompi ja halvempi.

6. Huolla rusketustasi

Suihkurusketuksen vahvuudesta riippuen, se voi kestää viidestä kymmeneen päivään. Jotta se kestäisi mahdollisimman pitkään, käytä kosteusvoidetta ihollasi. Voit käydä uusimassa suihkurusketuksen, kun se alkaa himmentyä.

Tapa 4 – Käy solariumissa

4 Eri tapaa ruskettua

1. Ymmärrä kuinka solarium toimii

Solariumissa käytetään UV-polttimoita, jotka välittävät samantapaista UV-säteilyä kuin aurinko. Solariumien on arveltu kuitenkin aiheuttavan ihosyöpää herkemmin kuin auringonoton. Tästä syystä ihotautilääkärit eivät suosittele niitä. Mikäli kuitenkin haluat tai tarvitset nopean rusketuksen, on solarium kaikista tehokkain ja nopein tapa.

2. Käytä suojalaseja

On äärimmäisen tärkeää käyttää suojalaseja solariumissa. Säteily on haitallista silmille. Voit joko vuokrata tai ostaa suojalasit solariumsalongista.

3. Vältä tyrosiinipohjaisia ruskettumisen kiihdyttäjiä

Tyrosiini on aminiohappo, jota kehosi käyttää melaniinin tuottamiseen. Melaniini puolestaan tekee ihosta tummemman. Tyrosiinipohjaisia ruskettumisen kiihdyttäjiä ei kuitenkaan suositella, eikä niiden toimivuudesta ole konkreettisia todisteita.

4. Valitse aikaraja

Mikäli käyt ensimmäistä kertaa solariumissa, on hyvä valita lyhyt aika ensiksi. Lyhyt aika solariumissa on noin kahdeksan minuuttia. Yleensä solariumissa ollaan noin kahdeksan – 20 minuuttia, keskimäärin noin 12 minuuttia. Mikäli ihosi on erittäin vaalea, ole lyhemmän aikaa solariumissa. Mikäli olet jo ruskettunut tai ihosi on muuten vain tummempi, ole hieman pidempään.

 • Riisu vaatteesi ja mene solarium-vuoteelle makaamaan. Laske ylempi siiveke päällesi, jotta se on mahdollisimman lähellä ihoasi. Paina käynnistysnappia.
 • Valot ovat yleensä ajastimella toimivia ja sammuvat automaattisesti kun aikasi loppuu. Mene solarium-vuoteelle heti kun aika alkaa, jottet maksa turhasta.

Viimeiset sanat

Kuten huomaat, ruskettumiseen on useampia tapoja. Muista, että UV-säteily on pidemmän päälle vaarallista, joten aseta aikarajat ja pysy niissä. Solarium on nopein tapa ruskettua, mutta samalla myös vaarallisin. Erilaiset itseruskettavat voiteet ja suihkurusketukset ovat harmittomia ja niilläkin voi saada aikaan luonnollisen näköisen rusketuksen.  Valitse itsellesi sopivin tapa ja hurmaa kaikki uudella rusketuksellasi.