Miten viilentää asuntoa?

Miten viilentää asuntoa

Onko kesä ja aurinko kuumentanut asuntosi? Onko hiki? Miten viilentää asuntoa? Kesä 2018 osoitti, että Suomessakin voi olla jopa tukalan kuuma. Olemme kaikki olleet siinä tilanteessa, kun emme saa unta kesäyönä, liimattuna hiestä märkänä lakanoihin.

Joillain onnekkailla on ilmastointi asunnossaan, mutta sitten on ne jotka joutuvat etsimään vaihtoehtoisia viilennyskeinoja. Etsitpä sitten keinoja säästääksesi ilmastointikuluissa tai muita tapoja viilentää asuntoasi, tämä artikkeli on sinua varten. Pienillä asioilla on merkitystä, älä siis ylenkatso näitä ohjeita, vaikka osa niistä vaikuttaisi hölmöiltä. Näillä vinkeillä viilenet taatusti!

Pidä verhot kiinni

On hankala viilentää asuntoa, jos lämpöä pääsee jatkuvasti sisään. Yllättävän paljon ei-haluttua lämpöä tulee läpi ikkunoista. Estämällä auringonvalon pääsyn asuntoosi, estät myös asuntosi lämpenemistä huomattavasti. Auringonvalo sisältää suuria määriä lämpöä. Pitämällä verhot kiinni, asuntosi pysyy 10-15% viileämpänä. Käytä sälekaihtimia, verhoja ja pimennysverhoja. Lämpösuoja verhot ovat erittäin suosittuja ja ne estävät lämmön tunkeilua huomattavasti paremmin kuin normaalit verhot.

Jätä ovet auki

Anna ilman virrata vapaasti ja luonnollisesti asuntoon pitämällä käyttämättömien huoneiden ovet kiinni ja kaikki muut ovet auki. Et halua tuhlata viileää ilmaa huoneisiin, joissa ei ole käyttöä. Mikään ei seisauta lämmintä ilmaa yhtä hyvin kuin suljettu ovi.  Antamalla ilman virrata vapaasti, asunto viilenee nopeampaa.

Tuuletin- ja jääkikka

Tässä on äärimmäisen hyvä vinkki, jota moni ei tiedä. Säätämällä katossa olevat tuulettimet pyörimään nopeasti vastapäivään, se tuottaa viileän henkäyksen koko asuntoon, pitäen sen miellyttävämpänä.

Käytä tätä jääkikkaa kun olet todella viilennyksen tarpeessa. Täytä suuri kulho tai astia jäällä, jääkuutioilla tai jäisillä pakasteilla. Aseta kulho tai astia tuulettimen eteen. Aina kun tuuletin puhaltaa jäiden ylitse, se luo miellyttävän ilmastoinnilta tuntuvan viilennyksen tunteen. Tämä on eräänlainen tee-se-itse-ilmastointi.

Käytä ilmanpoistoja tehokkaasti

Älä unohda poistaa lämmintä ilmaa asunnostasi. Säädä mahdolliset ilmanpoistot täysille. Mikäli asunnossasi ei ole muuta kuin keittiön liesi, se on hyvä laittaa suurelle teholle. Se imee lämmintä ilmaa pois, antaen tilaa viileämmälle ilmalle. Tämä on hyvä keino varsinkin ruokaa tehdessä ja sen jälkeen.

Mieti mitä kankaita käytät

Ovatko lakanasi, tyynyliinasi, pyjamasi ja muut vaatteesi kesäystävällisiä? On aika vaihtaa flanelli ja fleece nyt vihdoin pois käytöstä. Vaihda kankaat puuvillaan ja muihin kevyisiin materiaaleihin. Käytä löysiä vaatteita, jotka hiostavat ja puristavat mahdollisimman vähän. Ihosi pystyy hengittämään paremmin ja pysyt itse paremmin viileänä. Voit vaihtaa lakanasi bambumattoon, se on viileämpää kuin puuvilla. Niitä valmistetaan myös nukkumista varten, harkitse sellaisen hankkimista. On olemassa myös tyynyjä, jotka on tehty bambusta. Nukkuminen bambulla lattian tasossa voi hyvinkin olla ratkaiseva tekijä unen saamiseen kuumana kesäyönä.

Yksi kätevä konsti on laittaa lakanat jääkaappiin tai pakastimeen muutamaksi minuutiksi ennen nukkumaanmenoa. Laita lakanat muovipussiin ensin. Tämä ei ehkä pidä sinua koko yötä viileänä, mutta takaa viileän alun yölle ja pystyt toivon mukaan nukahtamaan ennen kuin kuuma taas iskee. Jotkut käyttävät myös kosteaa peittoa öisin. Kokeile kastella peittosi ja pysy sen avulla viileämpänä.

Viilennä itsesi

Vaikka asunnossasi on kuuma, on asioita joita voit tehdä pitääksesi itsesi niin viileänä kuin vain mahdollista. Nuku matalalla, sillä kuuma ilma nousee ylöspäin. Ole tarkka vaatetuksen suhteen ja käytä kevyitä materiaaleja. Käytä kosteita kylmiä pyyhkeitä paikoissa jotka tarvitsevat erityisesti viilennystä, kuten pää ja niska. Kylmä kylpy on erittäin suositeltavaa, samoin kuin jääkylmät juomat, nesteytys on äärimmäisen tärkeää. Kylmää suihkua kannattaa välttää, sillä suihku lisää kosteutta asuntoosi, joka taas helteellä aiheuttaa tukalat oltavat.

Voit myös nukkua jääpussi hiuksissasi tai halailla jotain kylmää. Tämä voi olla esimerkiksi tyynyliinan sisällä oleva jääpussi, kylmää vettä sisältäviä vesipulloja tai muuta vastaavaa. Käytännöllinen esimerkki voisi olla esimerkiksi jäädyttää kaksi puolentoista litran pulloa vettä. Laita niiden ympärille jotain pehmikettä, kuten vaatetta ja kiedo lopuksi koko paketti tyynyliinaan. Pitämällä tätä pakettia viilentämässä mahaasi, viilennät samalla koko muuta kehoasi. Talvella voit tehdä saman kuumalla vedellä.

Käytä yötä hyödyksesi

Paras aika viilentää asuntoasi on yöllä, jolloin on muutenkin viileämpää. Aseta nyt viimeistään ilmanpoistot täysille, tuulettimet ikkunoiden eteen ja ovet ammolleen. Ilta ja yöaikaan on paras hetki tuulettaa asuntoasi, joten käytä tuo aika hyödyksi.

Älä kokkaa sisällä

On mahdoton viilentää asuntoa uunin ja lieden levyjen lämmittäessä asuntoasi aivan turhaan. Tästä syystä vältä tekemästä ruokaa näillä välineillä. Keskity ennemin grillaamaan ulkona tai valmistamaan sisällä ruokia, joihin et tarvitse uunia tai muita asuntoa lämmittäviä välineitä. Viilentävät salaatit ja smoothiet ovat hyvä vaihtoehto kesähelteellä. Lähde picnicille puistoon tai pidä grillijuhlat ulkona!

Sulje valot ja elektroniikka yöksi

Sitä ei välttämättä tule ajatelleeksi, mutta valojen sammuttaminen auttaa kuumuuden taltuttamiseen. Jopa virransäästölamput ja ledit aiheuttavat lämpöä. Vältä myös kynttilöitä. Asuntosi kokonaislämpötilaan vaikuttaa myös kaikki päällä pidettävät laitteet ja vekottimet. Sulje ne kaikki, vaikka ne olisivatkin vain virransäästötilassa. Ne huokuvat lämpöä kytkettyinä pistorasiaan.

Nuku matalalla

10 vinkkiä kuinka viilentää asuntoa

Nuku mahdollisimman lähellä lattian rajaa. Kuuma ilma nousee ylöspäin, jolloin pysyt itse viileämpänä. Hyödynnä aiemmin mainittuja bambumattoja ja -tyynyjä matalalla nukkumiseen. Nukkuminen erillään toisesta henkilöstä voi olla myös fiksua, vaikka eläisitkin parisuhteessa. Ruumiinlämpö lämmittää toista kehoa ja yhdessä lämmitätte koko asuntoa.

Viimeiset sanat

Asunnon pitäminen viileänä kesällä ilman ilmastointia voi olla todella hankalaa. Käytä hyväksesi viileämmät ajankohdat kuten yö ja sadepäivät. Älä murehdi kuumuutta, vaan tee asioita, joita pystyt. Pidä itsesi viileänä, vaikka et saisikaan asuntoasi viilennettyä.

Mikäli haluat pysyvän ratkaisun kuumien kesien varalle, harkitse ilmastoinnin tai ilmalämpöpumpun asentamista. Kertamaksuna se tuntuu paljolta, mutta kun jaat sen monelle vuodelle, huomaat että investointi ei välttämättä olekaan niin suuri.