Kavereiden hankkiminen voi olla pelottavaa, mutta sitäkin palkitsevampaa. Ystävät muodostavat ison osan elämästämme. Heidän kanssaan jutellaan elämästä sekä jaetaan ylä- ja alamäet, ilot ja surut. Ilman kavereita, elämä ei olisi samanlaista. Emme olisi keitä olemme ilman ystäviämme. Millainen on hyvä ystävä?
Uusia ystäviä hankkiessa, on hyvä tietää minkä tyyppisiä ystäviä haluamme. On olemassa kolmenlaisia kavereita:
- “Hei-hei” kaverit (tarkemmin sanottuna tuttavat). Heitä näet koulussa, töissä tai muualla, missä ympäristö niin vaatii. Tervehdit heitä ja he tervehtivät takaisin. Päivän päätteeksi sanot hei hei, muttas siinä kommunikointi heidän kanssaan oikeastaan onkin. Nämä kaverisuhteet eivät kestä tuon ympäristön ulkopuolella. Toisin sanoen, kun lähdet töistä tai koulusta muualle.
- Vakituiset kaverit (normaalit ystävät). Nämä ovat ystäviä, joita näet silloin tällöin. Hengailette, teette asioita yhdessä ja juttelette useimmiten päivittäisistä asioista.
- Bestikset (parhaat kaverit, tosiystävät). Voit puhua heidän kanssaa mistä vain, milloin vain. Ette ehkä tapaa joka päivä, mutta sillä ei ole väliä, sillä ystävyytenne on paljon enemmän kuin tapaamisten lukumäärä. Nämä ovat ystäviä, joihin voit luottaa. He ovat siellä kun tarvitset heitä ja he tekevät melkein mitä vain vuoksesi.
Useimmat meistä etsivät vakituisia ystäviä ja jos mahdollista, tosiystäviä. Meillä kaikilla on varmasti paljon tuttavia, enemmän kuin jaksamme laskea. Yleensä kavereita on suhteessa 60-30-10%, 60% tuttavia, 30% vakituisia kavereita ja 10% parhaita kavereita. Mitä enemmän ihmisiä tunnet, sitä pienempi prosentti määrä on vakituisia kavereita ja tosiystäviä, sillä useimmat ovat tuttavia.
Haluatpa sitten, normaaleja kavereita tai parhaita ystäviä, pystyt siihen kyllä. Tunnetko olevasi hiljainen ja helposti eristäytyvä? Se ei haittaa. Seuraa ihmisiä, jotka näyttävät saavan ystäviä helposti. He ovat ihan yhtä hyvin voineet olla alun perin hiljaisia ja yksinäisiä. Heidän sosiaaliset taitonsa ovat kehittyneet ajan myötä, niin myös sinun. Pystyt oppimaan samat asiat kuin hekin.
Tässä on 10 vinkkiä saada ystäviä:
1. Ymmärrä, että pelko on vain päässäsi
Ensimmäinen askel uusien ihmisten tapaamiseen on kehittää terve päänsisäinen kuva ystävien hankkimisesta. Jotkut meistä näkevät uusien ihmisten tapaamisen pelottavana tapahtumana. Olemme huolissamme teemmekö hyvän ensivaikutelman, pidetäänkö meistä, kuinka saada keskustelu sujumaan ja niin edelleen. Mitä enemmän ajattelemme sitä, sitä pelottavammalta se tuntuu. Tämä ennenaikainen aavistus kehittyy henkiseksi peloksi, joka pikkuhiljaa synnyttää elämää suuremman mörön, joka taas tietämättämme estää uusien kavereiden hankkimisen. Usein ujous muita ihmisiä kohtaan on vain tuon henkisen pelon aiheuttamaa.
Kaikki nuo pelot ovat vain päässäsi. Katsotaanpa asiaa tarkemmin, noin 99% ihmisistä ovat liian kiireisiä ajattelemaan näitä samoja asioita itsekin, joten eivät he kiinnitä huomiota sinun ujouteesi tai pelkoihisi. Myös he miettivät minkälaisen ensivaikutelman he luovat. He ovat aivan yhtä peloissaan kuin sinäkin. Jäljellä oleva 1% ihmisistä ymmärtävät, että kaverisuhde luodaan vankemmalle arvopohjalle, kuin yksittäisille sanoille tai lauseille, yhden tapaamisen aikana. Vaikka nämä ihmiset tuomitsisivatkin sinut sanomasi tai tekemäsi perusteella, mieti ovatko he ihmisiä, joiden kanssa haluat ystävystyä. Tuskimpa ovat.
2. Aloita hiljalleen ihmisistä, jotka jo tunnet
Mikäli et ole ollut kovin sosiaalinen, monien uusien ihmisten tapaaminen voi tuntua uhkaavalta ja pelottavalta. Jos näin on, aloita pienestä. Laske rimaa ja ota yhteyttä ihmiseen, jonka jo tunnet. Tässä muutamia tapoja hiljalleen aloittamiseen:
- Onko sinulla tuttavia vuosien takaa? Ystäviä, joihin et ole ollut vuosiin yhteydessä? Lähetä heille viesti ja sano hei. Kysy haluaisivatko he tavata kun heille sopii. Olisiko heihin mahdollista muodostaa syvempää suhdetta?
- Pystyisitkö liittymään johonkin kuppikuntaan koulussa, töissä tai muiden tuttujen keskuudessa? Ajatuksena ei ole suin päin rynnätä tähän kaveriporukkaan, vaan enemmänkin totutella olemaan uusien ihmisten parissa. Tällaisissa kuppikunnissa / kaveriporukoissa on se hyvä puoli, että sen jäsenet usein ottavat roolia keskusteluissa, joten sinä pystyt ottamaan seuraajan roolin. Tarkkaile dynamiikkaa ihmisten välillä ja osallistu keskusteluun.
- Tutustu kaverien kavereihin. Voit tutustua heihin yhdessä ulkona vietetyn illan aikana tai pyytää kaveriasi esittelemään teidät. Mikäli sinulla on mukavaa kaveriesi kanssa, luultavasti sinulla on mukavaa myös heidän ystäviensä kanssa.
- Lähde mukaan, jos sinua pyydetään. Usein ihmiset hylkäävät kutsut lähteä viettämään iltaa, koska haluavat olla kotona. Mikäli aina hylkää kutsun lähteä ulos, sosiaalisista piireistä tulee pienemmät. Jos haluat enemmän kavereita, sinun on astuttava ulos mukavuusalueeltasi ja käytävä ulkona enemmän. Et voi saada uusia kavereita oikeassa elämässä vain istumalla kotona!
3. Laita itsesi likoon
Kun olet tutustunut paremmin sisäpiirisi kavereihin, on aika ottaa seuraava askel ja siirtyä sisäpiirin ulkopuolelle. Seuraava tavoite on tutustua ihmisiin, joita et tunne.
- Liity ryhmiin, joilla on sama kiinnostuksen kohde. Tällaiset ryhmät tapailevat aika ajoin., Ryhmää yhdistävät samat kiinnostuksen kohteet kuten yrittäjyys, taide, vegaanius, lautapelit, pyöräily jne. Valitse aihe mikä kiinnostaa sinua ja etsi netistä omalta paikkakunnaltasi ryhmä johon voisit liittyä. Tämän tapaiset ryhmät ovat loistava tapa tavata uusia ihmisiä.
- Liity kursseille / pajoihin. Erilaiset opistot ja järjestöt järjestävät laajasti erilaisia kursseja ja pajoja, joista samanhenkisiä ihmisiä on helppo löytää.
- Tee vapaaehtoistyötä. Tällä tapaa saat kaksi kärpästä yhdellä iskulla – levität yhteistä hyvää ja tapaat uusia ihmisiä.
- Mene juhliin. Voitko osallistua juhliin kuten synttärijuhliin, joulujuhliin, uuden vuoden rientoihin tai tupaantuliaisiin? Näissä useimmiten saa paljon tuttuja, mutta ei välttämättä niinkään laadukkaita ystävyyssuhteita. Juhlat ovat joka tapauksessa hyvä tapa tavata uusia ihmisiä.
- Käy baareissa ja clubeilla. Moni vierailee näissä paikoissa etsiessään kavereita, mutta se ei välttämättä ole suositeltavaa, sillä niistä saa yleensä enemmän tuttavia, kuin hyviä ystäviä. Voit kuitenkin testata muutamia kertoja kuinka ne toimivat omalla kohdallasi ja voit tehdä omat päätelmäsi.
- Nettiryhmät ja -pelit ovat helppo tapa tavata uusia ihmisiä. Vaikka ette tapaisikaan kasvotusten, se ei tarkoita ettettekö voisi olla ystäviä. Voitte tavata halutessanne myöhemmin. Erilaiset forumit ja pelit ovat paikkoja, jossa tapaa ihmisiä verkossa. Osallistu keskusteluun, ole rakentava ja pyri tuomaan lisäarvoa muille kommenteillasi.
4. Ota ensimmäinen askel
Nyt kun olet kerännyt rohkeutta ja olet ihmisten seurassa, mikäli kukaan muu ei tee aloitetta, tee se itse. Ota ensimmäinen askel ja tervehdi ystävällisesti. Pyri tutustumaan ihmisiin. Jaa itsestäsi jotain ja anna sitten vastaavasti keskustelukumppanillesi mahdollisuus jakaa itsestään jotain. Alkuun on hyvä lähtä liikkeelle jollain helpolla asialla, esimerkiksi mitä olet tänään tehnyt tai miten päiväsi on mennyt. Tai voit kysyä miten viikkon on mennyt tai mitä juttukaverisi on tehnyt. Kun jää on murrettu, on paljon helpompi jatkaa jutustelua ja tutustua paremmin.
5. Ole avoin
- Ole avoin, älä tuomitse
Pidämme ihmisistä, jotka ovat samanlaisia kuin me ja välttelemme ihmisiä, jotka ovat erilaisia. Kun keskustelet jonkun kanssa ja alkaa näyttää siltä, että tuo ihminen on hyvin erilainen kuin sinä, älä lopeta keskustelua siihen. Anna hänelle mahdollisuus. Mikä tärkeintä, anna itsellesi mahdollisuus tutustua häneen. Ikinä ei tiedä kenestä voi tulla jopa läheinen ystävä. Alkukankeuksien jälkeen teistä voi tulla jopa parhaat kaverukset.
- Avaa sydämesi
Yhteys välillänne voi alkaa vain jos sydämesi on avoin. Tämä tarkoittaa sitä, että olet luottavainen ja uskot muiden ihmisten hyvyyteen. Et voi muodostaa ystävyyssiteitä, jos et luota keneenkään, pelkäät pahinta ja ajattelet, ettei mikään kuitenkaan suju. Silloin lähetät vääränlaisia signaaleja ja keskustelukumppanisi sulkeutuu ja on varautuvainen sinua kohtaan. Kun olet avoin ja sinulla on täysi luotto muiden ihmisten hyvyyteen, luotto siihen että heillä on hyvä sydän ja hyvät aikomukset, saat paljon varmemmin kestäviä ystävyyssuhteita.
6. Opi tuntemaan henkilö yksilönä
Ystävyys on kaksipuoleinen, se koskee sekä sinua, että henkilöä, jonka kanssa juttelet. Opettele tuntemaan henkilö yksilönä. Voit miettiä esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:
- Mitä hän tekee työkseen?
- Mitkä ovat hänen harrastuksiaan?
- Mitä hän on puuhaillut viimeaikoina?
- Mitkä ovat hänen lähitulevaisuuden tavoitteensa?
- Mitä hän arvostaa eniten?
- Mitkä ovat hänen arvonsa?
- Mikä motivoi häntä ja ajaa häntä eteenpäin?
- Mitkä ovat hänen intohimonsa elämässä? Entä tavoitteet ja unelmat?
7. Lähesty ihmisiä aidosti, älä mieti liikaa
Monesti olemme liian kiinni omissa huolissamme, kuten esimerkiksi mitä muut ajattelevat, mitä sanoisin seuraavaksi, mitä tekisin seuraavaksi – ja näin meiltä jää koko ystävyyden ydin huomioimatta. Voit suunnitella asioita etukäteen, kuten miltä näytät, mitä sanot ja miten sanot, mutta älä liikaa mieti niitä. Nämä seikat eivät kuitenkaan oikeasti määritä ystävyyttä. Ystävyyden määrittää yhteys sinun ja ystäväsi välillä. Ole lämmin, rakastavainen ja kunnioita tapaamiasi ihmisiä. Tee asioita, koska niin haluat, eikä siksi koska sinun täytyy. Välitä ihmisistä kuten itsestäsi. Mikäli lähestyt ihmisiä tällä tavalla, myös sinuun reagoidaan samoin.
8. Ole oma itsesi
Älä missään nimessä muuta itseäsi saadaksesi kavereita. Se on pahinta mitä voit tehdä. Miksikö?
Sanotaan, että saat uusia ystäviä olemalla äänekäs ja rämeä. Sisimmissäsi olet kuitenkin aika hiljainen ja jopa introvertti. Mitä sitten tapahtuu? Alkuun voi vaikuttaa hyvältä idealta esittää erilaista saadakseen kavereita, mutta silloin ystävyys on aloitettu sinun ollessa ekstrovertti. Tämä tarkoittaa joko:
- Jatkat olemalla äänekäs, ekstrovertti ja sellainen kuinka alunperin olit. Se on kuitenkin vain ulkokuori. On väsyttävää koittaa pitää erilainen julkikuva itsestään. Ystävyys on myös perustettu epävakaalle pohjalle.
- Vaihdat käyttäytymisesi takaisin hiljaiseksi introvertiksi. Uudet ystäväsi tuntevat itsensä huijatuiksi, koska et olekaan se ihminen johon he tutustuivat. He lipuvat hiljalleen pois luotasi, koska teidän persoonallisuudet eivät sovikaan niin hyvin yhteen.
Joten ole oma itsesi. Silloin potentiaaliset uudet ystävät oppivat tuntemaan sinut sinuna ja he käyttävät sitä tietoa päättäessään haluavatko jatkaa ystävyyttä pidemmälle. Saat kyllä ystäviä, vaikket olekaan se äänekkäin ja ekstrovertein tyyppi paikalla. Todellinen ystävyys alkaa siitä, kun molemmat osapuolet hyväksyvät toisensa sellaisena kuin he ovat.
9. Ole paikalla, kun sinua tarvitaan
Ystävyys on toisiaan tukeva liitto kahden ihmisen välillä. Jos vain suinkin kykenet, ole siellä, kun ystäväsi tarvitsee sinua. Tarvitsevatko ystäväsi apuasi tällä hetkellä? Voitko auttaa heitä jotenkin? Miten voit parhaiten tukea heitä?
Kun autat ystäviäsi, älä tee sitä siinä toivossa, että olet itse autettavana seuraavalla kerralla. Tee se ennemminkin varauksetta ja ehdoitta. Kohtele heitä tunteellisesti jalomielisesti. Anna koska haluat, ei koska tunnet olevasi sen velkaa. Usein parhain tunne tulee siitä, kun pystyy auttamaan toisia ja näkee heille olevan siitä apua.
10. Nää vaivaa yhteydenpitoon
Vaivannäköä tarvitaan ystävyyden ylläpitämiseen. Halukkuus nähdä vaivaa on se ero, joka on ystävien ja tuttavien välillä. Kysy ystäviäsi ulos aika ajoin. Riippuen ystävyyssuhteestanne, ei välttämättä ole tarpeellista tavata muutaman päivän välein tai edes kerran viikossa – kerran kuukaudessa tai kahdessa kuukaudessa voi olla aivan tarpeeksi. Ystävyytenne vahvuutta ei mitata siinä, kuinka usein tapaatte. Usein parhaiden ystävien tapaamisten välillä voi olla pitkiäkin taukoja, mutta kun he tapaavat, on kuin he eivät olisi erossa olleetkaan.
Voi olla hankala löytää aikaa tavata kavereita. Järjestä pienimuotoinen tapaaminen, esimerkiksi kahvikupin, lounaan tai illanistujaisten merkeissä. Voit myös aina tavoittaa ystäväsi verkossa, tekstiviestitse tai soittamalla heille. Nykyajan teknologia mahdollistaa helpon yhteydenpidon. Käytä sitä hyväksesi.