Miten saada pisamia?

Miten saada pisamia

Pisamat ovat ihossa olevia pisteitä, joissa on hieman enemmän pigmenttiä, toisinsanottuna pigmenttihäiriö. Ne ovat noin 2-3 millimetrin kokoisia läikkiä. Joillain ihmisillä on pisamia siroteltuna pitkin nenää ja poskia, kun taas toisilla niitä on aina varpaista hiusrajaan asti. Pisamat ovet perinnöllisiä, joten sinulla joko on niitä tai ei. Mikäli ihollasi on jo pisamia, ajan vietto auringossa voi houkutella niitä ihollesi enemmänkin. Mikäli taas ihollasi ei ole ollenkaan pisamia, voit tehdä niitä käyttäen meikkiä tai käydä ottamassa kosmeettisen tatuoinnin. Seuraavaksi löydät neljä tapaa miten saada pisamia.

Tapa 1 – Luonnolliset pisamat

 1. Ymmärrä mistä pisamat syntyvät

Pisamat ovat perinnöllinen piirre, jonka aiheuttaa epätasainen pigmentin leviäminen iholla. Pisama ilmestyy, kun iholla olevan pisteen alle keskittyy suuri määrä melaniinipigmenttiä.

 • Suurin osa pisamista ovat pieniä ja pääasiassa harmittomia. Ne tulevat yleensä esiin ihon altistuessa auringonvalolle, esimerkiksi naamassa, kuten yleisesti halutaan. Niiden värit myös vaihtelevat tummanruskeasta vaaleanruskeaan, mustiin, keltaisiin tai punaisiin.
 • Joskus pisamat ovat auringossa palamisen jäljiltä. Tällöin pisamat ovat suurempia ja niillä on usein epätasaiset reunat. Yleensä tavalliset pisamat häviävät samalla kun rusketus häviää, auringonpolttamat pisamat jäävät.

2. Selvitä, onko sinulla oikeat geenit

Mikäli geeniperimässäsi ei ole pisamia, et voi valitettavasti saada näitä “tavanomaisia” eli luonnollisia pisamia. Pisamia esiintyy useimmiten ihmisillä, joilla on punapigmenttiä hiuksissaan ja ihossaan, mutta myös muilla. Tummat hiukset omaavilla on epätodennäköisemmin pisamia, mutta se ei ole mahdotonta. Henkilöt, joilla on vaalea tukka tai hiukset, ovat myös taipuvaisempia saamaan pisamia.

 • Selvittääksesi onko perimässäsi pisamia, katsele perhettäsi. Onko heillä pisamia? Sisarukset, vanhempasi, isovanhempasi ja ne joita näet usein ovat paras tapa aloittaa, mutta voit selvittää myös muilta sukulaisilta.

3. Vietä aikaa auringossa

Pisamat tulevat esiin altistuessaan UV valolle. Jos sinulla on tavanomaisia pisamia, ne tulevat parhaiten esiin viettämällä aikaa kirkkaassa auringonvalossa. Ota siis aurinkoa, mutta ole varovainen. Älä ikinä ole auringossa niin kauan, että ihosi palaa. Käytä aurinkovoidetta, jonka tehokkuus on vähintään 20 – 30 SPF. Tällöin suojelet ihoasi, mutta samalla rusketut ja saat pisamia.

 • Kun UV-säteily osuu orvaskesiin (uloin ihokerros), siitä tulee hieman tiheämpi ja tanakampi, joka saa kehosi solut tuottamaan enemmän pigmenttiä. Tuloksena syntyvät pigmentti pisamissasi tummenee, jolloin pisamat tulevat näkyviin.
 • Mikäli et halua ottaa aurinkoa, toinen vaihtoehto on altistaa itsesi UV-säteilylle solariumissa. Noudata tarkasti solariumin antamia ohjeita, kauanko sinun tulisi viettää siellä aikaa. Ole varovainen myös tämän vaihtoehdon kanssa, sillä liika altistuminen UV-säteilylle voi johtaa jopa syöpään.

4. Aseta aikaraja ruskettumiselle

Liika altistuminen UV-säteilylle voi olla suuri terveysriski ja johtaa jopa syöpään. Vaikka UV-säteily voi vaikuttaa parhaalta ystävältäsi kun haluat pisamia, sillä voi olla ikäviä sivuvaikutuksia. On erittäin suositeltavaa, että asetat itsellesi aikarajat auringonotolle ja auringonsäteille alttumiselle varsinkin ilman aurinkorasvaa tai suojaavia vaatteita.

Tapa 2 – Miten saada pisamia rajauskynällä

 1. Valitse ruskeita rajauskynän sävyjä

Aloita ruskean sävyllä, joka on perusväri ihossasi. Esimerkiksi, mikäli sinulla on kylmän sävyinen iho ja pohjasävy on keltainen, kullan ruskea väri sopii parhaiten. Mikäli taas ihosi on lämpimän värinen ja pohjasävy on punainen, silloin tummemman  ruskea, jossa on viininpunaisia sävyjä voisi sopia paremmin. Tarvitset kaksi väriä, vaaleamman ja tummemman. Piirtämällä on helppo saada pisamia.

 • Ash brown on turvallinen valinta suurimmalle osalle ihoista.
 • Mikäli et ole varma mikä näyttää luonnolliselta, vertaa sävyjä kulmakarvoihisi. Ensimmäisen värin tulisi olla yhtä sävyä tumemmpi kuin kulmakarvasi ja toisen värin kaksi sävyä tummempi.

2. Piirrä pieniä pisamia ihoosi vaaleammalla värillä

Käytä rajauskynää tehdäksesi itsellesi pieniä epätasaisia pilkkuja nenän molemmille puolille, poskiesi yäpuolelle. Lopeta ennen kuin teet liikaa, sillä pisamat eivät näytä luonnollisilta kun niitä on liikaa.

 • Tee pisteistä epätasaisia sekä paikan että koon suhteen. Niiden pitäisi olla noin nuppineulan pään kokoisia, mutta joidenkin pitäisi olla vähän pienempiä kuin toiset ja niiden pitäisi levittyä epätasaisesti.
 • Älä yritä tehdä naamasi molemmista puoliskoista samanlaisia. Ne eivät saa olla peilikuvat toisistaan.

3. Täytä muutamat aukot tummemmalla värillä

Käytä tummempaa väriä piirtääksesi muutamat pisteet sinne tänne. Luonnollisia pisamia omaavilla ihmisillä ne ovat yleensä hieman eri sävyisiä ja kokoisia, sillä pisamat tummenevat vanhetessaan.

 • Katso peilistä, ettei pisamasi varmasti ole toistensa päällä.
 • Tummempia pisamia pitäisi olla paljon vähemmän kuin vaaleita.

4. Pehmennä pisamia pumpulilla

Pehmennä tekemiäsi pisamia hieman saadaksesi aikaan luonnollisemman vaikutuksen. Taputtele pisteitä hennosti joko sormillasi tai pumpulilla. Voit myös käyttää puhdasta varjostimen harjaa häivyttääksesi jokaista pistettä hieman.

5. Käytä meikinkiinnityssuihketta

Tämä on täysin valinnainen vaihe. Käytä meikinkiinnityssuihketta, jolloin pisamat pysyvät paljon pidempään. Se saa myös ihosi näyttämään terveemmältä ja eloisammalta.

Tapa 3 – Tee “Sun Kissed”- lookki

 1. Laita kevyesti aurinkopuuteria nenään ja poskiin

Käytä suurta meikkisivellintä sivelläksesi hieman aurinkopuuteria nenäsi varteen ja poskiesi yläpäähän, poskiluun mukaisesti. Aurinkopuuteri tarjoaa ihollesi astetta tummemman alustan pisamien tekemiselle. Oikeat luonnolliset pisamat tulevat esiin aurinkoa ottaesssa, joten käy järkeen, että ihosi on aurinkoa ottaneen näköinen kun teet pisamia itse.

 • Sinun ei tarvitse sivellä aurinkopuuteria koko naamallesi. Näin saat paremman tuloksen, etkä vain tee koko naamastasi epäluonnollisen tummaa.
 • Käytä mattaa aurinkopuuteria kiiltävän sijaan, se myös takaa luonnollisemman tuloksen.

2. Käytä kulmakynää pisamien piirtämiseen

Yleisenä sääntönä, käytä pisamien tekoon kahta sävyä vaaleampaa sävyä, kuin mitä käytät kulmiesi tekemiseen. Kulmakynä on kuivempi kuin monet rajauskynät, eikä siitä tule niin tumma lopputulos, joten se sopii pisamien tekoon mainiosti.

3. Piirrä muutama hajallaan oleva piste

Varmista kynän olevan terävä ennen kuin aloitat. Tee pieniä, vaaleita pisteitä nenänvarren molemmin puolin, poskien yläpäihin, eli sinne minne laitoit aikaisemmin aurinkopuuteria.

 • Pidä pisamat tiiviissä nipussa suoraan silmiesi alapuolella ja nenän molemmin puolin. Levitä pisamia etäämmäs toisistaan mitä alemmaksi siirryt kasvoilla.
 • Tee pisamista pieniä ja silti hieman eri kokoisia. Niiden pitäisi olla hieman erilaisia. Vältä selvää kaavaa ja symmetriaa.

4. Täytä aukot

Astu askel taaksepäin ja katso hieman kauempaa miltä pisamasi näyttävät peilistä. Paras olisi katsoa sekä hämärässä että luonnonvalossa. Tarkastele, mistä löytyy vielä epäluonnollisia aukkoja tai kohtia, joissa ei ole tarpeeksi pisamia. Tee pisamia lisää tarvittaessa. Painele tarvittaessa sormella tai pumpulilla pisamia tehdäksesi niistä pehmeämmän näköiset.

5. Lisää häivähdys pohjameikkiä, jos haluat

Mikäli haluat selvät ja dramaattiset pisamat, älä käytä pohjameikkiä. Mikäli taas meikkikynä, jota käytit pisamien tekemiseen, oli liian tumma, tai jos haluat tehdä pisamista hieman huomaamattomammat, lisää häivähdys pohjameikkiä niiden päälle.

 • Älä käytä nestemäistä pohjameikkiä, sillä se levittää pisamasi ja tekee niistä sotkuisia.

Tapa 4 – Miten saada pisamia kosmeettisella tatuoinnilla

Neljä tapaa saada pisamia helposti

1. Ymmärrä kuinka kosmeettinen tatuointi toimii

Kosmeettinen tatuointi tehdään elektronisella neulalla joka nopeasti kiinnittää mustepigmenttiä dermikseen, eli verinahkaan (orvaskeden alla oleva ihokerros). Kosmeettinen tatutointi tunnetaan myös nimellä pysyväksi meikiksi tai permanenttimeikiksi. Tätä toimenpidettä käytetään yleensä antamaan vaikutelmaa täyteläisemmistä kulmakarvoista, pysyvästä silmän rajauksesta, huulipunasta tai pisamista. Pisamien teko tatuoimalla on tullut yhä suositummaksi viime vuosina.

 • Ontto, tärisevä neula menee ihosta läpi ja työntää ihokerrosten väliin pigmenttiä.
 • Kosmeettisia tatuointeja on mahdollista poistaa, mutta se on kallista ja hankalaa, eikä ihosi välttämättä näytä enää entiseltään.

2. Kysy apua ammattilaiselta

Konsultoi ammattilaista, joka tekee kosmeettisia tatuointeja. Vähentääksesi riskejä ja sivuvaikutuksia, kuten ihon tulehtuminen, varmista, että kyseessä on todellakin ammattilainen ja hän tietää mitä tekee.

 • Tarkista jokaisen tatuointiartistin valtuudet ja suositukset. Varmista, että hän on koulutettu estetiikan ammattilainen.
 • Mikäli mahdollista, juttele hänen entisille asiakkailleen tai kysy nähdä ennen-jälkeen-kuvia muille tehdyistä pisamista.

3. Keskustele siitä mitä haluat

Tatuointiartistilla voi olla ehdotuksia siitä, mitä pitäisi tehdä, mutta ota aktiivinen rooli ja sano mitä sinä haluat itsellesi tehtävän. Mikäli mahdollista, pyydä materiaalia josta valita minkälaisia pisamia haet.

 • Tatuointiartisti auttaa sinua valitsemaan parhaan sävyn pisamillesi.
 • Keskustelkaa myös pisamien paikasta ja määrästä.

4. Hanki kosmeettinen tatutointi

Kun sen aika tulee, varaa aika ja tatuoi pisamasi. Ennen itse toimenpidettä tehdään luonnos pisamista steriilillä kirurgisella kynällä. Sen jälkeen iholle levitetään puuduttavaa geeliä. Toimenpiteen aikana voi tuntua pientä pistelyä.

 • Varmista että tatuointiartisti käyttää steriilejä hanskoja ja välineitä toimenpiteen aikana.

5. Pidä huolta tatuoinnistasi jälkeenpäin

Voit rauhoittaa turpoamista kylmäkompressiolla ja minimoida tulehtumisen vaaran käyttämällä antibioottista voidetta. Seuraa tatuointiartistin ohjeita siitä, kuinka pitää mahdollisimman hyvää huolta tatuoinnista ja varmistaa sen kunnollinen paraneminen.

 • Huomaa, että heti pisamatatuoinnin teon jälkeen väri näyttää tummalta. Ei aihetta huoleen, sillä väri haalenee viimeiseen muotoonsa kahdessa – kolmessa viikossa.
 • Mikäli tatuoitu alue tuntuu epätavallisen turvonneelta, kipeältä ja punaiselta muutama päivä tatuoinnin ottamisen jälkeen, voi olla että se on tulehtunut. Silloin on syytä ottaa yhteyttä terveydenhoitohenkilökuntaan.

Viimeiset sanat

Monet pitävät pisamia kauniina. Harmillisesti kaikilla ei niitä ole luonnostaan. Vaikka et saisikaan niitä luonnollisesti, voit kokeilla jotain muuta  jäljelle jäävistä vaihtoehdoista. Muita keinoja käyttäessäsi muista kohtuullisuus ja luonnollisuus, et halua ampua yli niiden kanssa. Ennen tatuointia kannattaa kokeilla meikkausta. Tatuointi on pysyvä ja sen poistaminen on kallista, kivuliasta, eikä aina varmaa.