Miten omenaviinietikkaa valmistetaan?

Miten omenaviinietikkaa valmistetaan

Opi valmistamaan omenaviinietikkaa käyttämällä tähteitä jätteiden vähentämiseksi ja sen hyödyntämiseksi, mitä sinulla jo on. Kotitekoisella etikalla on monia käyttötarkoituksia ja se on erittäin halpaa!

Kotitekoinen omenaviinietikka on helppo tehdä ja vaatii vain vähän vaivaa. Keskustelemme siitä, miten valmistat parasta omenaviinietikkaa ja vastaamme kaikkiin kysymyksiisi: “Voiko omenaviinietikka pilaantua?”.

Kotitekoinen omenaviinietikka:

Olen valmistanut kotitekoista omenaviinietikkaa jo useita vuosia. Se on erittäin helppoa ja halpaa valmistaa. Sitä voi tehdä parilla eri tavalla. Voit käyttää kokonaista omenaa, joka on leikattu paloiksi, tai voit käyttää kuorta ja kuorikerrosta!

Itse käytän mieluummin kuoria ja kuoriutuneita omenoita, koska se on loistava tapa käyttää elintarvikkeita, jotka muuten joutuisivat kompostiin.

Tarvittavat tuotteet

 • Varmista, että käytät erittäin puhdasta purkkia.
 • kuminauha
 • kankaanpala

Ainesosat

 • 2 kupillista omenan kuoria ja kuorta
 • 2 rkl sokeria
 • 3 kuppia suodatettua vettä

Miten omenaviinietikkaa valmistetaan?

omenaviinietikka
 • aseta omenapalat lasipurkkiin.
 • täytä purkki suodatetulla vedellä
 • lisätään sokeri ja ravistellaan, kunnes se liukenee.
 • Peitä purkki kankaanpalalla ja kuminauhalla.
 • jätä purkki pimeään paikkaan noin 3-4 viikoksi.
 • sekoita aika ajoin ja varmista, että omenapalat ovat kokonaan vedessä.
 • valuta omenapalat pois 3-4 viikon kuluttua ja hävitä ne kompostiin.
 • jätä neste purkkiin vielä 3-4 viikoksi.
 • se on valmis käytettäväksi!

Onko sillä väliä, mitä omenoita käytät?

Voit käyttää mitä tahansa omenaa – itse asiassa voit käyttää myös mitä tahansa muuta hedelmää. Voit valmistaa etikkaa päärynöistä, ananaksesta, persimonista, viikunasta tai mistä tahansa muusta.

Hedelmän sokeripitoisuudesta riippuen voit lisätä kotitekoiseen omenaviinietikkaasi hieman enemmän.

Pitääkö omenaviinietikkaa valmistettaessa käyttää sokeria?

Sokeri on erittäin tärkeä osa käymisprosessia. Yksi Instagram-postaukseni kommentoijista selitti prosessin niin hyvin, että lainaan häntä. “Etikan valmistamiseksi on ensin valmistettava alkoholia – sokeri on siellä, jotta omenan ytimessä oleva hiiva voi kuluttaa sitä, jolloin syntyy omenasiideri, ja sitten bakteerit muuttavat tuon alkoholin etikkahapoksi, jolloin syntyy etikka.

“Teknisesti ottaen tämä voidaan tehdä ilman sokeria, mutta omenan sokeri on saatava helpommin käyttöön (luultavasti puristamalla mehu), jotta hiiva pääsee asuttamaan liuoksen nopeammin kuin homeen itiöt. Puhdistettu sokeri on erittäin helposti saatavilla olevaa ravintoa hiivalle (mutta ei homeille tai bakteereille), joten sen lisäämisellä on säilöntävaikutus, se antaa hiivalle etulyöntiaseman ja vähentää mahdollisuutta, että homeet tai patogeeniset bakteerit kolonisoivat liuoksen ennen käymistä!”. – Chel-z Birch Wyse

Voiko sokerin sijasta käyttää hunajaa?

Yritin käyttää hunajaa omenaviinietikan valmistukseen, eikä se onnistunut. Olen kuullut, että se on mahdollista, mutta prosessi on paljon pidempi. Se toimii paljon paremmin sokerin kanssa, joten vaikka meidän laillamme olisitkin hyvin vähäsokerinen, sitä kannattaa varastoida!

Onko tarpeen poistaa siemenet omenan sisuksista?

Jos valmistat omenaviinietikkaa ylijääneistä omenoista – ja niin kannattaa tehdä – saatat miettiä, tarvitseeko omenan siemenet poistaa.

Tietenkin voit, jos olet liian varovainen, mutta et kuitenkaan murskaa niitä, jauha niitä, syö niitä tai edes jätä niitä seokseen. Ja keskivertoihmisen pitäisi syödä yli 100 siementä sairastuakseen.

Tarvitseeko kotitekoinen omenaviinietikka säilöntäaineita?

Etikka on säilöntäaine, mutta kunnes se on täysin muuttunut, sinun on tarkkailtava tarkkaan, että kaikki omenat ovat vedessä. Jos omenat joutuvat ilmaan, niihin voi kasvaa hometta, ja jos näin käy, erästäsi tulee huono.

Voiko omenaviinietikka pilaantua?

Hyvät uutiset – kotitekoinen etikkasi säilyy käytännössä ikuisesti! Se on käymistuote, ja useimpien kaupasta ostettujen etikoiden viimeinen käyttöpäivä on täysin mielivaltainen. Vinegar Instituten mukaan: “Happamuutensa vuoksi etikka on itsessään säilöntäaine, eikä sitä tarvitse säilyttää jääkaapissa”. Tämä on jälleen yksi syy, miksi se on paras omenaviinietikka!