Miten käsitellä kuivia käsiä?

Miten käsitellä kuivia käsiä

Iän myötä saatat huomata, että kätesi kuivuvat ja halkeilevat helpommin. Ne voivat myös muuttua punaisiksi ja hilseileviksi. Nämä kaikki ovat merkkejä kuivasta ihosta.

Halkeilevat sormet voivat tehdä yksinkertaisimmistakin tehtävistä, kuten kirjoittamisesta, sivujen kääntämisestä tai paidan napittamisesta, hyvin kivuliaita.

Lääketieteessä kuivaa ihoa kutsutaan kseroosiksi. Se on usein luonnollinen osa ikääntymisprosessia, vaikka se voi olla myös varhainen merkki ihottumasta. Tätä ihoärsytystä on kolmea eri tyyppiä, jotka kaikki aiheuttavat kuivaa, kutisevaa ihoa ja joskus ihottumaa.

Tässä artikkelissa kerrotaan kuivien käsien oireista ja syistä, mitä voit tehdä helpottaaksesi tilannetta ja mitä sinun on tiedettävä, ennen kuin käytät superliimatuotteita halkeileviin käsiin.

Oireet

Yleisimmät merkit erittäin kuivasta ihosta ovat karhea, hilseilevä tai karhea iho. Saatat myös huomata, että ihosi on punoittava. Jos sinulla on tummempi iho, se voi näyttää harmaalta. Myös kutiava tunne on yleistä.

Jos iho kuivuu liikaa, halkeamat voivat vuotaa verta. Silloin kipu voi voimistua niin, että heräät keskellä yötä.

Mikä vielä pahempaa, kädet voivat tulehtua, jos avoimeen ihoon pääsee bakteereja.

Kuivien käsien syyt

Iän myötä iho ohenee, kuivuu ja tuottaa vähemmän öljyä. Myös aurinko, tuuli ja muut tekijät vaativat veronsa.

Jotkut ihmiset ovat kuitenkin alttiimpia kuivalle iholle, sanoo Barbara Reed, Coloradon yliopiston ihotautilääkäri ja ihotautiopin kliininen professori.

“Joidenkin ihmisten iho vain tuottaa vähemmän öljyä, ja toiset ovat herkempiä kemikaaleille”, hän sanoo. “Jos olet altis ekseemalle tai tulet allergisesta perheestä, sinulla voi olla hyvin herkkä iho, joka reagoi kemikaaleihin, kuten säilöntäaineisiin ja hajusteisiin, jotka voivat pahentaa ihottumaa ja kuivaa ihoa.”

Psoriaasia sairastavilla ihmisillä on taipumus erittäin kuivaan ihoon. Niin ovat myös ihmiset, jotka pesevät käsiään usein, kuten sairaanhoitajat, kokit ja jopa käsityöläiset.

Ihmiset, jotka altistavat ihonsa säännöllisesti kemikaaleille, huomaavat hyvin todennäköisesti, että heidän kätensä kuivuvat ja halkeilevat.

Kuivien käsien hoito

Kuivien käsien hoito

Reedin mukaan paras hoito on ennaltaehkäisy. Jos mahdollista, vältä liiallista pesua, erityisesti huuhtelusaippuoita, jotka saattavat sisältää kemiallisia pesuaineita, jotka voivat kuivattaa ihoa entisestään.

Kosteuta ihoa useita kertoja päivässä paksulla emollient- eli voiteluvoiteella tai käsivoiteella. Etsi sellaisia ainesosia kuin vaseliinia, vahaa ja karitevoita.

Hellävarainen, hypoallergeeninen puhdistusaine, kuten Cetaphil, ärsyttää ihoa yleensä vähemmän kuin vaahtoavia pesuaineita sisältävät saippuat.

Muista kuitenkin, että Cetaphil ei tapa bakteereja tai viruksia. Jos siis olet huolissasi flunssan tai muiden bakteerien leviämisestä, käytä myös antibakteerista geeliä tai alkoholipohjaista käsihuuhdetta.

Jos työsi edellyttää usein tapahtuvaa käsienpesua tai märkätyötä, käytä lateksi- tai vinyylikäsineitä ihosi suojaamiseksi. Käytä kuivissa töissä, kuten puutarhanhoidossa, kangaskäsineitä.

Myös muut vinkit voivat tuoda helpotusta ihollesi:

  • Levitä kosteusvoidetta heti suihkusta tai kylpyammeesta noustuasi.
  • Vältä keinotekoisia hajusteita sisältäviä tuotteita, jotka voivat ärsyttää ihoa.
  • Laita ilmankostutin päälle pitämään kosteutta ilmassa.

Ikääntyessäsi saatat joutua tekemään muutoksia päivittäisiin rutiineihisi, kuten esimerkiksi

  • Vietät vähemmän aikaa auringossa
  • Aurinkovoiteen käyttäminen, jos jo käytät sitä
  • Lyhyempien ja viileämpien suihkujen ja kylpyjen käyttäminen.
  • juomalla enemmän nesteitä
  • tupakoinnin lopettaminen

“Ihomme ei enää tuota niin paljon öljyä kuin ikääntyessämme”. – Reed sanoi. “Niinpä kuivasta ihosta voi ajan myötä tulla paljon vakavampi.”

Milloin sinun pitäisi mennä lääkäriin?

Reed suosittelee keskustelemaan ihotautilääkärin tai terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, jos kädet aiheuttavat sinulle paljon epämukavuutta. Mene välittömästi lääkäriin, jos kätesi ovat turvoksissa, vuotavat verta, halkeamien päällä on hunajanvärinen kuori tai jos näet punaisia raitoja nousevan käsivartta pitkin. Nämä ovat vakavamman infektion oireita.

Yhteenveto

Tunnistat kuivan ihon, kun näet sen. Se voi muuttua karheaksi, hilseileväksi ja punaiseksi. Se voi jopa vuotaa verta. Syyn löytäminen voi olla vaikeaa, sillä siihen voivat vaikuttaa monet tekijät, kuten se, kuinka usein peset kätesi päivän aikana, ja ikäsi.

Voit lievittää epämukavuutta ryhtymällä toimenpiteisiin, kuten kosteusvoiteen huolellinen käyttö ja ärsyttävien kemikaalien välttäminen. Monet ihmiset turvautuvat ihohalkeamien korjaamiseksi superliimaan. Tee kuitenkin tutkimusta ennen tuotteen valintaa. Ja kysy neuvoa terveydenhoitajaltasi.