Unettomuus – unihäiriöitä aiheuttavat sairaudet

Unettomuus

Unettomuus on sairaus, joka voi johtua huonosti ilmastoidusta huoneesta tai liian korkeasta huoneen lämpötilasta. Yleisimpiä unihäiriöiden syitä ovat kuitenkin terveysongelmat, kuten närästys, yöllinen hengityskatkos, reuma-, hengitys- tai ruoansulatuskanavan sairaudet tai kilpirauhasen liikatoiminta. Selvitä, mitkä sairaudet voivat aiheuttaa unettomuutta.

Sydämen vajaatoiminta

Yksi vakavimmista unettomuuden syistä on vasemman kammion sydämen vajaatoiminta. Tällöin potilas ei voi nukkua tasan, koska sydän ei pysty pumppaamaan keuhkoihin varastoitunutta verta. Potilas on hengästynyt ja joutuu istumaan, mikä herättää hänet unesta.

Hypertensio

Kun verisuonet kasvavat ateroskleroottisen plakin peittäminä, veri ei voi virrata niissä vapaasti. Tämä aiheuttaa päänsärkyä ja huimausta, joskus hengenahdistusta ja unettomuutta. Joillakin ihmisillä verenpaine voi olla yöllä liian korkea, mikä voi ilmetä muun muassa vaikeutena nukahtaa tai pysyä unessa, liian aikaisin heräämisenä tai huonolaatuisena unena.

Astma

Unettomuus voi johtua myös kroonisista keuhkosairauksista, kuten astmasta. Tässä tilassa hengenahdistuskohtauksia esiintyy useimmiten öisin. Obstruktiiviseen keuhkosairauteen liittyy myös pinnallinen yöuni ja unen kokonaispituuden lyheneminen yön aikana.

Kilpirauhasen liikatoiminta

Kilpirauhasen liikatoiminnassa esiintyvät kohonneet kilpirauhashormonitasot voivat aiheuttaa muun muassa ahdistuneisuutta tai kiihtynyttä sykettä, mikä voi johtaa unettomuuteen.

Levottomien jalkojen oireyhtymä

On arvioitu, että noin 10 prosenttia väestöstä ei saa tarpeeksi unta, koska he kärsivät levottomien jalkojen oireyhtymästä (RLS). Nämä ovat jalkojen tahattomia liikkeitä. Tutkijat ovat selvittäneet, että niitä voi esiintyä noin 50 tunnissa (ennätyksiä on kirjattu jopa 800 jalan liikkeestä tunnissa). RLS:stä kärsivät kuvaavat tuntemuksiaan muurahaisiksi, jotka juoksevat ihon alla, matoiksi, jotka ryömivät lihasten välissä, tai vereksiä, jotka ryntäävät suonissa. Jostain tuntemattomasta syystä nämä oireet pahenevat levossa eli unen aikana.

unihäiriöitä aiheuttavat sairaudet

Ei tiedetä tarkalleen, mikä tämän tilan aiheuttaa. Yksi teesi perustuu genetiikkaan – sanotaan, että riittää, että toinen vanhemmista perii viallisen geenin. Noin 40 prosentilla sairastuneista esiintyy RLS-oireita jo lapsuudessa. Sairaus pahenee iän myötä. Myös tietyt sairaudet (esim. diabetes mellitus, uremia, raudanpuuteanemia jne.) ja tietyt lääkkeet (esim. antiemeettiset lääkkeet, epilepsialääkkeet, allergialääkkeet) voivat aiheuttaa tai pahentaa oireita.

Valitettavasti toistaiseksi ei ole keksitty lääkettä, joka rauhoittaisi jalat ja antaisi niille mahdollisuuden nukkua vihdoin kunnon yöunet. Joidenkin mielestä on hyödyllistä mennä myöhään nukkumaan (klo 2-3), toiset laittavat lämpimiä tai kylmiä kompresseja vasikoihinsa ja taas toiset harrastavat esimerkiksi joogaa.

Lääkärit määräävät muun muassa lääkkeitä, jotka vaikuttavat niin sanottuun dopamiinijärjestelmään (aivojen välittäjäaine, jonka liian alhaiset tasot tutkijat ovat yhdistäneet RLS-oireisiin), lihasrelaksantteja tai unilääkkeitä. Valitettavasti mikään näistä hoidoista ei ole ilman sivuvaikutuksia.