Vaikka olisit käynyt useammissa työhaastatteluissa kuin jaksat laskea, ne eivät tunnu käyvän yhtään sen helpoimmiksi. Jokaisessa työhaastattelussa tapaat uusia ihmisiä, myyt itseäsi ja taitojasi ja usein sinua kuulustellaan mitä tiedät ja mitä et. Lisäksi sinun tulisi olla jatkuvasti innostunut ja hyvällä tuulella läpi haastattelun. Tämä on monelle suuri haaste, varsinkin mikäli haet paikkaa johon todella haluat. Siksi on hyvä miettiä tapoja miten valmistautua työhaastatteluun.
On kuitenkin olemassa tapoja, jotka tekevät työhaastattelun vähemmän stressaavaksi. Hyvin valmistautuminen vie jo pitkälle. Mitä enemmän käytät aikaa valmistautumiseen etukäteen, sitä mukavampi sinun on olla itse haastattelutilanteessa.
Muista kuitenkin, ettei työhaastattelu ole mikään lopputentti, sinun ei tarvitse päntätä tunteja sitä varten. Tutki sen sijaan yritystä, johon olet hakemassa töihin ja yritä ymmärtää minkälaista työntekijää he etsivät. Vakuuta sitten heidät, että olet juuri heidän etsimänsä henkilö.
Viime kädessä avaimet hyvään työhaastatteluun ovat seuraavat: vaikuta itsevarmalta, pysy positiivisena ja anna itsestäsi ja taidostasi hyvä kuva jakamalla esimerkkejä taidoistasi ja sopivuudestasi hakemaasi työhön (mielellään esimerkkien kautta).
Miten valmistautua työhaastatteluun? – 8 tapaa
Seuraavaksi muutamia vinkkejä menestyksekkääseen työhaastatteluun:
1. Älä myöhästy
Menestyksekäs työhaastattelu alkaa siitä hetkestä kun astut sisään ovesta, joten älä missään nimessä ole myöhässä. Monilla aloilla on käytäntönä olla palkkaamatta ketään, joka saapuu myöhässä haastatteluun. Ole mielummin vähän ajoissa, kuin myöhässä, jotta teet hyvän ensivaikutelman heti ensihetkestä lähtien. Anna itsellesi muutama ekstra minuutti aikaa, jotta ehdit käydä vessassa, tarkistaa että ulkonäkösi ja asusi on kunnossa, hengätää sekä kasata ja rauhoittaa itsesi.
2. Pukeudu oikein
Nyt kun olet ajoissa paikalla odottamassa vuoroasi, niin on hyvä mainita myös pukeutumisesta. Kuten kaikki tiedämme, ensivaikutelma on äärimmäisen tärkeä. Tästä syystä on hyvä pukeutua hakemaasi paikkaa vastaavalla tavalla. On aina parempi olla ylipukeutunut kuin alipukeutunut.
Älä valitse vain jotain mitä pidit eilen, jossa saattaa olla tahroja, ryppyjä tai painaumia. Pue jotain mikä kuvastaa ammattimaisuuttasi ja uhkuu itseluottamusta. On hämmästyttävää kuinka moni pukeutuu miten sattuu työhaastatteluihin ja sitten ihmettelevät kun eivät saa hakemaansa paikkaa.
3. Tee kotiläksysi
Etsi verkosta yleisimmät kysymykset, joita työhaastattelussa kysytään ja harjoittele vastauksiasi. Vahvoja vastauksia ovat tarkat ja ytimekkäät, joissa esimerkkien kautta korostetaan osaamistasi ja taitojasi. Vastauksiesi tulisi aina korostaa taitojasi, jotka ovat tärkeimpiä tulevalle työnantajallesi ja oleellisia juuri tämän työpaikan kannalta. Lue tarkkaan työpaikkailmoitus, tee lista vaatimuksista ja vertaa sitä omaan kokemustasoosi. Mieti miten valmistautua työhaastatteluun parhaiten.
Huomaathan, että oli vastauksesi kuinka hyvin harjoiteltu ja valmisteltu tahansa, siitä ei ole hyötyä, jos se ei vastaa tarkasti juuri siihen kysymykseen, jota kysytään. Vaikka on tärkeää harjoitella vastaukset hyvin, on myös yhtä tärkeää, ellei jopa tärkeämpää kuunnella tarkkaan, mitä sinulta kysytään haastattelussa. Anna sitten sellainen vastaus, että haastattelija saa haluamansa tiedon.
Mikäli on jokin tietty yritys, jonne olet hakemassa töihin ja jonne todella haluat, tee kotiläksysi. Etsi kaikki tieto yrityksestä mitä mahdollisesti vain löydät. Nykypäivänä jokaisella yrityksellä ja jopa työntekijällä on verkkosivut tai sosiaalisen median sivut (LinkedIn). Käy vierailemassa sivuilla ja lue mitä sieltä löytyy. Yritys kertoo palveluistaan ja tuotteistaan, taustastaan ja historiastaan sekä tärkeimmistä työntekijöistään ja statuksestaan markkinoilla.
Kun menet ensimmäistä kertaa tällaiseen yritykseen, sinun tulisi tietää jo etukäteen kaikki mitä vain voit kyseisestä yrityksestä. Hyvä nyrkkisääntö on olla kysymättä sellaisia asioita työhaastattelussa, jotka ovat saatavilla heidän kotisivuiltaan tai muualta verkosta. Yritä viitata johonkin mitä olet lukenut, jotta näyttäisit olevasi paneutunut jo yritykseen sekä sen tietoihin ja taustoihin. Tämä on todella hyvä keino tehdä vaikutus haastattelijaan.
Itsevarmuutesi on myös paljon korkeampi kun olet perehtynyt etukäteen yritykseen. Se välittyy sinusta heti ja teet paremman ensivaikutelman haastattelijaan ja muihin yrityksessä työskenteleviin ihmisiin joita tapaat.
4. Muodosta yhteys haastattelijaan
Sen lisäksi, että näytät tietosi yrityksestä, yritä myös saada solmittua yhteys haastattelijaan. Tiedä haastattelijan nimi ja käytä sitä haastattelun aikana. Kuuntele tarkasti esittelyn aikana mitä hänellä on sanottavana. Mikäli unohdat nimet helposti, kirjoita se vaivihkaan ylös itsellesi. Hyvän yhteyden löytämällä ja yhteisymmärrykseen pääsemällä parannat mahdollisuuksiasi saada kyseisen työpaikan. Haastattelijat ovat myös ihmisiä ja usein palkkaavat ihmisiä, joista pitävät, joiden kanssa tulevat juttuun ja jotka sopivat yritykseen.
5. Esitä ideoita tulevaisuuden varalle
Etsiessäsi tietoa yrityksestä, voit törmätä joihinkin asioihin, jotka saavat sinut ajattelemaan ja ehkä jopa keksimään kehitysideoita. Yksi voimakkaimmista asioista, mitä voit haastattelussa sanoa on: “Uskon, että minulla on ideoita, jotka voivat parantaa huomattavasti liiketoimintaanne ja haluaisin olla apuna kehittämässä yrityksenne toimintaa.” Ihmiset rakastavat kuulla tämän tapaista puhetta. He pitävät siitä, että sinulla on ideoita itsesi ja yrityksen varalle.
Kysy sitten jotain tämän tapaista: ”Minne yrityksenne liiketoiminta on menossa?” “Mitkä ovat etenemismahdollisuuteni täällä?” “Mikäli työskentelen todella todella kovasti, minkälainen tulevaisuus minua odottaisi tässä yrityksessä?” Kysymällä tämän tapaisia kysymyksiä, otat haastattelun hallintaasi ja tuot esille kiinnostuksesi hakemaasi paikkaa kohtaan. Se osoittaa, että olet eteenpäin suuntautuva ja ajatteleva henkilö. Se myös osoittaa oman ja yrityksen tulevaisuuden olevan ensimmäisenä mielessäsi.
6. Valmistaudu hyvissä ajoin
Älä odota liian myöhään valmisteluja. Valitse asu valmiiksi hyvissä ajoin ja aseta se valmiiksi odottamaan, joten voit mennä työhaastatteluun lyhyelläkin varoitusajalla. Laita myös muut tavarat valmiiksi ja tulosta tarvittaessa kopioita ansioluettelostasi. Suunnittele kaikki valmiiksi: miten laitat hiuksesi, mitkä kengät laitat, millä liikut ja miten pääset sinne. Etukäteen suunnittelu poistaa ahdistusta, eikä sinun tarvitse ajatella niitä asioita sen jälkeen kun olet ne jo päättänyt. Voit siis keskittyä vapaammin itse haastatteluun. Käy läpi etukäteen miten valmistautua työhaastatteluun.
7. Yritä pysyä rauhallisena
Työhaastattelun ollessa käynnissä, yritä pysyä mahdollisimman rentona ja rauhallisena. Kehonkielesi kertoo paljon sinusta samalla kun vastailet kysymyksiin. Hyvin valmistautuminen auttaa sinua olemaan itsevarmempi ja rennompi.
Kun vastaat kysymyksiin, muista säilyttää katsekontakti haastattelijaan. Keskity tarkkaavaisesti kysymyksiin, jotta muistat ne ja osaat vastata juuri siihen mitä kysytään. Kuuntele aktiivisesti, voit nyökkäillä ja näyttää muutenkin kuuntelevasi tarkasti. Älä missään nimessä ala puhumaan haastattelijan päälle, varsinkaan kesken kysymyksen. Mikäli sinun pitää miettiä vastaustasi hetki, se on aivan hyväksyttävää ja parempi vaihtoehto kuin empiminen ja satunnaisten “hmm-umm”” äänien tekeminen.
8. Ole yhteydessä jälkeenpäin
Ole aina yhteydessä työpaikkaan haastattelun jälkeen, jotta siellä todellakin tiedetään sinun olevan kiinnostunut paikasta. Voit myös kertoa, jos unohdit kertoa jotain yksityiskohtia työhaastattelussa. Mikäli sinulla on ollut haastatteluja samassa yrityksessä useamman henkilön kanssa, laita heille jokaiselle henkilökohtainen viesti. Lähetä kiitosviesti sähköpostilla 24 tunnin kuluessa työhaastattelusta.
Vältä näitä yleisimpiä työhaastattelussa tehtyjä virheitä

1. Pukeutuminen epäsovinnaisesti
Vaikka pukeutuminen voi vaihdella eri työpaikoilla ja paikoissa joita haet, vältä pukeutumista epäsovinnaisesti. Pukeudu aina ammattimaisesti ja siististi.
2. Myöhästyminen
Myöhästyminen on osoitus huonoista ajanhallintataidoista sekä epäkunnioituksesta yritystä ja haastattelijaa kohtaan. Teet huonon ensivaikutelman, jota on todella vaikea muuttaa.
3. Oman juoman tuominen mukanaan
Älä ota hakemaasi take away kahvia tai limsapulloa mukaan haastatteluun. Mikäli tarvitset jotain virkistystä tai juomista, juo ne ennen haastattelua. Vaikutat epäammattimaiselta tuodessasi oman juoman mukanasi. Se tuo myös mahdollisuuden kahvikupin rapistelulle, värkkäämiselle ja kaikelle, joka vie huomiota pois itse haastattelutilanteesta. Pahimmassa tapauksessa kaadat juoman itsesi tai haastattelijan päälle. Vältä siis omien juomien tuomista mukanasi.
4. Puhelimen käyttö
Laita ennen haastattelua puhelimesi äänettömään tilaan tai lentotilaan. Laita myös värinähälytys pois päältä. Älä missään nimessä ala viestittelemään tai edes vilkaisemaan puhelintasi haastattelun aikana. Älä myöskään vastaa puhelimeen kesken haastattelun. Puhelimen käyttö haastattelun aikana on törkeää ja lisäksi annat itsestäsi epäammattimaisen kuvan.
5. Epätieto yrityksestä
Pahinta on, jos et osaa vastata yksinkertaiseen kysymykseen “Mitä tiedät yrityksestämme?”, varsinkin kun jokaisella on mahdollisuus ottaa siitä selvää internetin ansiosta. Ota siis selvää yrityksestä etukäteen, äläkä mene soitellen sotaan.
6. Epätarkat tiedot ansioluettelostasi
Tiedä mitä ansioluettelosi sisältää ja opettele kertomaan entisistä työpaikoistasi. On hyvä katsoa oma ansioluettelo läpi aika ajoin ja varmistaa, että muistat mitä se sisältää. Muista vuodet, missä olit minkäkin aikaa ja miksi lähdit pois entisistä työpaikoistasi. Älä myöskään valehtele ansioluettelossasi, niin et joudu valehtelemaan ja puhumaan ristiin haastattelussa.
7. Keskittyminen
Älä anna itsesi vaipua ajatuksiin kesken haastattelun. Lepää ennen haastattelua, ole valppaana ja valmistautunut. Mikäli ajatuksesi harhailevat ja kysymys menee ohitsesi, ei se hyvältä näytä sinun kannaltasi. Haastattelija varmasti kyseenalaistaa keskittymiskykysi töissä, jos et pysty keskittymään edes yhden haastattelun ajan. Pidä siis katsekontakti ja pakota itsesi keskittymään.
8. Liika puhuminen
Ei ole mitään pahempaa kuin työnhakija, joka lörpöttelee liian pitkään, eikä huomaa lopettaa. Haastattelijan ei tarvitse tietää koko elämäntarinaasi. Pidä vastauksesi informatiivisina ja napakoina ja vastaa vain kysyttyyn asiaan. Älä eksy sivuraiteille ja ala selittää henkilökohtaisesta elämästäsi, puolisostasi ja lapsistasi, vaikka haastattelija vaikuttaisi kuinka mukavalta ja lämpimältä henkilöltä. Työhaastattelu on ammattimainen tapaaminen, ei henkilökohtainen.
9. Huonosti valmistautuminen mahdollisiin kysymyksiin
Haastattelija tulee todennäköisesti kysymään sinulta muutakin kuin perustiedot entisistä työsuhteistasi. Hän haluaa ottaa haastattelusta kaiken irti, joten valmistaudu vastaamaan hankaliinkin kysymyksiin. Valmistaudu hyvin lukemalla lista asioista, joita yleisimmin haastatteluissa kysytään.
10. Entisten työnantajien mollaaminen
Älä tee sitä virhettä, että mollaat entisiä työnantajiasi, pomojasi tai työkavereitasi. Maailma on yleensä pienempi kuin luuletkaan, etkä ikinä tiedä ketä haastattelija tuntee. Et myöskään halua haastattelijan ajattelevan, että tulet joskus puhumaan hänen yrityksestään tällä tavalla. Haastattelija haluaa tietää, että kykenet työskentelemään kaikkien kanssa vastuuntuntoisesti, ammattimaisesti ja kypsästi. Muiden mollaaminen antaa vain itsestäsi huonon kuvan.
Yleisimmät kysymykset työhaastattelussa

Monet näistä kysymyksistä esitetään jokaisessa työhaastattelussa. Mieti mitä voisit vastata näihin, mutta älä opettele ulkoa tiettyä vastausta. Pohdi ennemminkin näitä etukäteen, jolloin tiedät suurin piirtein mitä haluat sanoa. Harjoittele etukäteen. Mieti miten valmistautua työhaastatteluun näiden kysymysten osalta.
Kertoisitko vähän itsestäsi?
Pidä vastaus suhteellisen lyhyenä. Ideana ei ole kertoa koko työhistoriaasi, vaan pitää itsestäsi pienimuotoinen mainospuhe: tiivis, ytimekäs ja kiinnostava ja kertoo miksi olisit sopiva tähän työhön. Kerro 2-3 tärkeää saavutustasi, mitkä haluat haastattelijan erityisesti tietävän. Voit lopettaa kertomalla työkokemuksestasi, joka auttaa tässä työssä.
Mistä kuulit tästä työpaikasta?
Kerro mistä löysit työpaikan, mutta myös mikä herätti kiinnostuksesi työpaikkaa kohtaan.
Mitä tiedät yrityksestämme?
Kuten ylempänä todettiin, valmistaudu hyvin ja lue mahdollisimman paljon tietoa yrityksestä etukäteen.
Miksi haluat tämän työn?
Yritykset haluavat työntekijöitä, jotka ovat täynnä intohimoa.. Vastaa siis niin, että intohimosi välittyy.
Miksi meidän pitäisi palkata juuri sinut?
Ei ole parempaa aikaa myydä itsesi ja taitosi yritykseen. Tee selväksi, että olisit hyvä tässä työssä, saisit aikaan hyviä tuloksia ja sopisit varmasti työyhteisöön saumattomasti.
Mitkä ovat vahvuutesi?
Ole täsmällinen. Jaa asioita, jotka ovat oikeasti vahvuuksiasi, älä niitä, joita uskot haastattelijan haluavan kuulla. Kerro vahvuuksistasi, joista on hyötyä tähän kyseiseen työpaikkaan.
Mitkä ovat heikkoutesi?
Sen sijaan, että haastattelija haluaisi kuulla missä olet huono, hän haluaa selvittää pystytkö kriittisesti arvioimaan tekemistäsi ja olemaan rehellinen. Kerro esimerkkien kautta pari asiaa, joissa koet sinulla olevan parantamisen varaa, mutta et ole niissä kuitenkaan todellakaan huono.
Mikä on suurin saavutuksesi työmaailmassa?
Mikään ei huuda “palkkaa minut” niin paljon, kuin hyvät saavutukset entisissä työpaikoissa, joten tuo ne ilman muuta esille kysyttäessä. Kerro missä paikassa olit (nimikkeesi) ja mitä teit.
Kerro kohtaamastasi haasteesta tai ongelmasta ja kuinka selvitit sen.
Haastattelija haluaa tietää miten toimit konfliktitilanteessa. Kerro lyhyesti oikeasta haasteesta tai tilanteesta ja kuinka selvitit asian. Lopeta mielellään onnelliseen lopetukseen.
Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua?
Ole rehellinen ja täsmällinen kertoessasi tulevaisuuden tavoitteistasi, mutta muista, että työnantaja haluaa tietää: a) ovatko tavoitteesi realistisia urallasi, b) onko sinulla kunnianhimoa ja c) sopiiko hakemasi pesti näihin tavoitteisiisi. Mahdollisuutesi ovat huomattavasti paremmat, jos työpaikka vie selvästi sinua tavoitteissasi eteenpäin. On ok sanoa, ettet ole vielä ihan varma, mitä tulevaisuudelta haluat, mutta näet tämän kokemuksen olevan merkittävässä osassa määrittämässä sitä.
Mikä on unelmatyösi?
Edellisen kysymyksen tavoin, työnantaja haluaa tietää onko työpaikka linjassa tavoitteidesi ja haaveittesi kanssa. Voit esimerkiksi puhua tavoitteistasi ja intohimoistasi ja kuinka tämä työpaikka vie sinua kohti niitä.
Oletko käynyt muissa yrityksissä haastattelussa? Missä?
Haastattelija haluaa tietää oletko tosissasi hakemassa tälle alalle ja onko heillä kilpailua suhteesi. Usein on parasta sanoa, että kartoitat mahdollisuuksiasi saman tapaisissa yrityksissä alalla.
Miksi lähdet nykyisestä työstäsi?
Tämä on hankala kysymys, mutta se todennäköisesti kysytään aina. Pidä asiat positiivisina – et saavuta mitään haukkumalla entistä työpaikkaasi. Esitä asiat positiivisella tavalla, olet etsimässä uusia mahdollisuuksia ja uusi työ olisi paremmin sopivampi sinulle peilaten tulevaisuuden haaveisiin ja siihen mitä haluat tehdä.
Miksi sait potkut?
Yleensä on parasta kertoa totuus, oli se sitten millainen tahansa. Kerro kuinka olet kasvanut ja kuinka lähestyt nyt elämääsi ja työtäsi sen seurauksena.
Mitä haluat uudelta työltäsi?
Kuvaile samantapaista paikkaa, kuin mihin olet hakemassa ja ole yksityiskohtainen.
Minkälaisesta työilmapiiristä ja -ympäristöstä pidät?
Kuvaile samantapaista ja tyylistä paikkaa, kuin mihin olet hakemassa.
Oletko ollut eri mieltä esimiehesi kanssa jostain, miten selvitit sen?
Jokainen on joskus eri mieltä pomonsa kanssa, mutta haastattelija haluaa tietää oletko tehnyt sen kypsästi ja ammattimaisesti. Kerro esimerkki, jossa toimintasi johti positiiviseen lopputulokseen.
Miten esimiehesi ja työtoverisi kuvailisivat sinua?
Ole rehellinen, haastattelija saattaa soittaa entisille esimiehillesi tai työkavereillesi. Muistele kehuja, joita olet saanut. Varsinkin sellaisia, jotka ovat sopivia hakemaasi paikkaa silmällä pitäen.
Miksi ansioluettelossasi on aukko työpaikkojen välillä?
Kerro mitä olet tehnyt tuona aikana. Toivon mukaan olet tehnyt jotain kehittävää tai saanut aikaan jotain. Vaihda sitten aihetta sujuvasti kohti hakemaasi työpaikkaa esimerkiksi näin: “Päätin silloin pitää hieman taukoa, mutta tänään olen valmis paneutumaan täysillä tähän organisaatioon.”
Miksi vaihdoit eri uralle?
Älä hätäänny tästä kysymyksestä. Vedä henkeä ja selitä miksi olet tehnyt niitä uravalintoja, joita olet tehnyt. Mikä tärkeintä, kerro kuinka työkokemuksesi myös entisellä uratiellä auttaa sinua hakemassasi työssä. Asian ei tarvitse olla suoraan sopiva nykyiseen työtehtävään, mutta on vaikuttavaa, jos pystyt yhdistämään epäolennaiselta vaikuttavan työkokemuksen hyödyt hakemaasi paikkaan.
Kuinka käsittelet painetta ja stressaavia tilanteita?
Kerro kuinka käytännössä käsittelet tällaisia asioita: teet to-do-listoja, suunnittelet ajankäyttöä, vedät syvään henkeä 10 kertaa, tai mitä ikinä teetkin. Kerro jokin esimerkki stressaavasta tilanteesta ja kuinka hoidit sen.
Mikä on palkkatoiveesi?
Selvitä mikä on yleinen palkkataso hakemassasi pestissä. Saat todennäköisesti selville palkkatason, josta on hyvä lähteä neuvottelemaan. Mikäli sinulla on paljon kokemusta ja koulutuksesi on paikkaan sopiva, voit hyvin pyytää palkkaa hieman yläkanttiin. Varmista kuitenkin, että haastattelija tietää sinun olevan sopeutuva ja joustava. Perustele taitojesi olevan arvokkaita, mutta haluat tämän työn ja olet valmis neuvottelemaan.
Mitä teet työajan ulkopuolella?
Kerro asiallisesti harrastuksistasi ja asioista mistä pidät. Haastattelija haluaa varmistaa sovitko työyhteisöön.
Onko sinulla mitään kysyttävää?
Tämä on mainio paikka esittää kysymykset, joita olet valmiiksi miettinyt haastattelua varten. Kysy kaikki mikä sinua askarruttaa. Voi olla hyvä idea kysyä myös haastattelijaan kohdistettuja kysymyksiä kuten “Mikä on teidän mielestänne paras asia työskentelyssä täällä?”
- Minkälainen johtamistapa sinulla on?
- Oletko johtanut ihmisiä työssäsi? Millä tavalla?
- Miltä ensimmäiset 30, 60 tai 90 päivääsi näyttäisi, jos saisit tämän paikan?
- Mitä sinun mielestäsi voisimme tehdä paremmin tai erilailla?
Viimeiset sanat
Miten valmistautua työhaastatteluun on yksi järkevimmistä kysymyksistä, joita voit pohtia hakiessasi työpaikkaa. Työhaastattelut eivät tunnu muuttuvan helpommiksi, vaikka niissä kävisi paljonkin. Tämän artikkelin ohjeilla parannat mahdollisuuksiasi työhaastattelussa ja vähennät ahdistusta ja stressiä ennen haastattelua. Muista käydä läpi yleisimmät kysymykset ja harjoitella niitä. Valmistaudu ja pukeudu hyvin. Vaikutat itsevarmemmalta. Vältä useimmin tehtyjä virheitä muistuttamalla itseäsi niistä haastatteluun valmistautuessasi. Muista olla ajoissa ja tee hyvä ensivaikutelma, sillä sitä on hankala muuttaa jälkikäteen.