Miten säästää rahaa?

Miten säästää rahaa

Moni miettii miten säästää rahaa. Ei väliä oletko kokenut säästäjä tai täysin kokematon, jokaisella on mahdollisuus kääntää rahatilanteensa ympäri. Joskus tarvitset vain ensimmäisen askeleen päästäksesi alkuun. Tosin, niin kuin monessa muussakin asiassa, ensimmäinen askel on usein se kaikkein hankalin.

Tässä artikkelissa on listattu 40 eri tapaa, miten säästää rahaa. Mikään niistä ei yksinään tee elämää mullistavia muutoksia pankkitilillesi, mutta niiden yhdistäminen ajan kanssa voi säästää sinulle muhkeita summia. Jotkut listatuista asioista tekee muutamassa minuutissa, toiset taas vaativat hiukan vaivaa. Ne ovat silti äärimmäisen yksinkertaisia, kuka vain pystyy niihin.

On selvää, ettei kaikki tavat sovi kaikille. Käy siis lista läpi ja etsi 10 – 15, jotka parhaiten sopivat sinulle ja keskity niihin. Kun teet sen, voit yht’äkkiä havahtua ja huomata, että säästät enemmän kuin olisit ikinä ajatellut olevan mahdollista.

40 vinkkiä miten säästää rahaa

1. Laita televisio kiinni

Yksi suurimmista tavoista säästää rahaa on kuluttaa paljon vähemmän aikaa TV:n parissa. Sen lisäksi, että et kuluta niin paljon sähköä, käytä rahaa elokuvien vuokraamiseen tai suoratoistopalveluiden kuukausimaksuihin, et myöskään altistu niin paljon mainoksille ja tee heräteostoksia. Sen lisäksi sinulla on aikaa keskittyä tärkeämpiin asioihin elämässäsi, kuten esimerkiksi muihin tapoihin säästää rahaa ja aloittaa vaikkapa oma sivubisnes.

2. Lopeta kerääminen ja ala myymään

Monet luulevat keräilytavaroiden tuovan heille aikanaan omaisuuden, tai eivät raaski luopua niistä. Lakkaa keräämästä krääsää, ala myymään niitä. Mikäli sinulla on tällaisia keräilysarjoja kuten esimerkiksi “harvinaisia” astiastoja tai keräilykortteja, myy ne vielä kun niistä voi saada rahaa.

3. Liity kaikkiin ilmaisiin bonusohjelmiin

Ei väliä missä asut, löydät kauppoja, kauppaketjuja ja yrityksiä, joilla on omat bonusjärjestelmänsä sekä  hyötyjä uusille asiakkaille. Käytä nämä tarjoukset hyväksesi siinä vaiheessa, kun oikeasti tarvitset kyseisiä hyödykkeitä. Ruokakaupassa kannattaa käydä samassa paikassa kerryttääksesi bonuksia. Älä kuitenkaan osta mitään sen takia, että saat sen nyt alennuksessa tai uuden asiakkaan tarjouksena.

4. Tee itse lahjat, älä osta niitä

Itsetekoiset lahjat ovat oiva tapa säästää, sillä itse tekemällä lahja on persoonallisempi ja panostat siihen enemmän. Samalla säästät rahaa. Voit tehdä muun muassa leipää tai muuta ruokaa, leivoksia, kynttilöitä, saippuaa todella halvalla omassa kodissasi. Usein sellaiset asiat, mitä ei kaupasta saa, ovat paras lahja. Ne myös sisältävät oman kädenjälkesi, ja ovat usein käyttötavaraa, joten eivät jää pölyttymään ja viemään tilaa kaapeissa. Sisällytä henkilökohtainen itsetehty ja -kirjoitettu kortti mukaan.

5. Hallitse 30 päivän sääntö

Välittömän palkitsemisen välttäminen on yksi tärkeimmistä säännöistä henkilökohtaisissa raha-asioissa puhuttaessa. Oletetaan, että on jokin tuote, jonka haluat ostaa välittömästi. Ennen ostopäätöksen tekoa, odota kuitenkin 30 päivää. Kuukauden kuluttua yleensä huomaa, ettei tarvitsekaan kyseistä tuotetta tai löysit paremman tarjouksen muualta. Odottaminen auttaa puntaroimaan järjellä, onko ostos oikeasti rahasi arvoinen. Mieti aina ensin miten säästää rahaa.

6. Tee ostoslista ja pysy siinä

Yksi helpoimmista tavoista säästää rahaa, on tehdä ostoslista kun menet ostoksille. Ilman ostoslistaa päädymme usein ostamaan hetken mielijohteesta kaikenlaista. Ne syövät hurjia määriä rahaa vuodessa. Ostoslistan tekeminen ennen kuin menet ostoksille on äärimmäisen tärkeää. Sen avulla ostat mitä tarvitset, pysyt ruokavaliossasi, etkä osta mitään mikä menee hukkaan. Pysy tekemässäsi ostoslistassa.

7. Kutsu kaverisi kylään ulkona käymisen sijaan

Ulkona syöminen ja “baareilu” syövät ruoka- ja viihdebudjettisi viikoiksi yhdellä kertaa. On aina halvempaa tehdä yhdessä ruokaa ja olla siellä ja katsoa vaikka elokuva, kuin käydä kaupungilla ulkona. Sen sijaan, että lähdette kavereidesi kanssa ulos, tehkää jotain luonasi. Pelatkaa korttia, istukaa yhdessä nuotiolla, katsokaa elokuvaa tai tehkää ruokaa. Säästätte varmasti rahaa.

8. Korjaa vaatteesi

Älä heitä paitaasi pois vain, koska siitä on irronnut nappi. Ompele se tai vastaava nappi takaisin. Älä heitä housujasi pois vain siksi, että niissä on reikä. Käytä valmiita, ommeltavia paikkoja ja korjaa housusi. Helppoja ompeleita osaa tehdä kuka vain ja pienellä harjoittelulla pääsee pitkälle. Ompelemalla pidennät vaatteiden ikää ja säästät samalla rahaa. Mieti miten paljon säästät rahaa.

9. Älä käytä suuria summia lapsesi viihdyttämiseen

Suurinta osaa lapsista, varsinkin nuorempia, pystyy viihdyttämään kohtuullisen halvalla. Pelatkaa pallopelejä, käykää puistossa, istuttakaa kukkia tai ajakaa pyörällä, vain mielikuvitus on rajana. Lapset haluavat eniten vain aikaasi, eivät tavaroita. Antamalla lapsellesi aikaa tavaroiden ja tekemisen sijaan, olette molemmat tyytyväisempiä.

10. Siivoa kaappisi ja hankkiudu vanhoista tavaroista eroon

Käy läpi kaappisi ja kerää kaikki mitä et enää käytä. Käy läpi kaikki tavarasi ja kysy itseltäsi tarvitsetko sitä todella. Myy tavarat ja vaatteet joko tori.fi:ssä, kirpputorilla, pihakirppiksellä tai sosiaalisessa mediassa. Sen lisäksi, että saat rahaa, saat myös samalla mielenrauhaa, eikä käyttämättömät tavarat pyöri enää nurkissasi.

11. Osta videopelit käytettyinä ja pelaa ne loppuun asti

Mikäli sinä tai jälkikasvusi pelaatte videopelejä, osta ne käyettyinä. Osta sellaisia pelejä, joita voi pelata yhä uudelleen ja uudelleen ja joissa mielenkiinto pysyy. Yritä löytää pelistä mielenkiintoa ja arvoa mahdollisimman pitkään. Kun pelit ovat tahkottu läpi lopullisesti, voit viedä ne videopelikauppaan kuten GameStopiin. Vaihda vanhat pelisi uudempiin käyettyihin. Voit myös vaihdella pelejä kavereiden kanssa, aina ei ole tarvetta ostaa.

12. Juo enemmän vettä

Sen lisäksi, että veden juomisella on erinomaiset terveyteen vaikuttavat ominaisuudet, sillä on myös rahan säästämisen kannalta tärkeitä ominaisuuksia. Juo iso lasi vettä ennen ruokaa, jolloin tunnet olevasi nopeammin täynnä, etkä syö liikaa niin helposti. Vettä juomalla et myöskään kuluta niin paljon muita juomia, joihin kuluu helposti huomaamatta paljon rahaa. Virvoitusjuomat, mehut, erikoiskahvit ja energiajuomat ovat valtava kuluerä, jossa on helppo säästää.

13. Vältä valmis- ja pikaruokia

Vältä ostamasta noutoruokaa tai valmiiksi tehtyjä einesruokia. Sen lisäksi, että ne ovat kalliita, ne ovat myös epäterveellisiä. Yritä tehdä kotona yksinkertaisia, nopeita ja halpoja ruokia, joita voit tarvittaessa ottaa myös töihin evääksi. Käytä viikonloppuna tunti valmistaaksesi ruokaa koko viikoksi. Saat helposti tehtyä siinä ajassa halvalla valmiiksi pakattuja annoksia ja välipaloja useaksi päiväksi. Mikäli sinun on pakko syödä ulkona (esimerkiksi töissä) käytä kuponkeja ja lounaspasseja, joilla saat alennusta.

14. Tee isoja annoksia vuokaruokia


Vuokaruoat, kuten makaroonilaatikko ja erilaiset kiusaukset ovat helppotekoisia, halpoja ja riittoisia ruokia. Seuraavan kerran kun teet vuokaruokaa, tee sitä samantien nelinkertainen määrä pakastimeen talteen. Näin sinulla ja perheelläsi on aina valmiina kotitekoista ruokaa, ei tarvitse kuin lämmittää. Kun teet useamman annoksen kerralla, säästät rahaa aineksissa, sillä voit ostaa isompia kokoja. On myös epätodennäköisempää tilata pikaruokaa kun pakkasessa odottaa herkullisat kotiruokaa.

15. Lopeta tupakointi

Mikäli vieläkin poltat tupakkaa, tiedät jo varmasti tähän mennessä sen olevan kallis ja potentiaalisesti tuhoisa harrastus. Säästä sekä elämääsi että rahaa ja lopeta tuo haiseva tapa. Voit lopettaa joko kerralla tai muita nikotiinituotteita apuna käyttäen. Vaihda elektroniseen tupakkaan, jos kyse on vain tavasta. Ennen pitkään voit vain imeskellä hammastikkua tai tupakantumppia. Päätitpä lopettaa sitten miten tahansa, on se varmasti hyvä tapa säästää rahaa ja terveyttä.

16. Sammuta valot

Valojen pitäminen päällä ei maksa kovin paljon, mutta siitä kertyy ajan mittaan yhdessä muiden sähköä tarvitsevien laitteiden kanssa suuri kuluerä. Säästääksesi rahaa, pidä valot sammutettuina aina kun et tarvitse niitä. Käytä luonnonvaloa päivisin avaamalla sälekaihtimet ja verhot.

17. Hanki kirjat, musiikki ja elokuvat kirjastosta tai hyödynnä ilmaisia esittelyjaksoja suoratoistopalveluissa

Kirjastoissa on hyvät valikoimat tietysti kirjoja, mutta myös musiikkia ja jopa elokuvia. Lainaaminen on maksutonta. Äänikirjapalvelut ovat yleistyneet huomattavasti ja moni palvelu tarjoaakin kahdesta neljään viikkoa maksutonta kokeiluaikaa. Myös sarjoja ja elokuvia näyttävät suoratoistopalvelut tarjoavat ilmaisia kokeilujaksoja palveluihinsa. Hyödynnä niitä parhaasi mukaan välttääksesi kalliit kuukausiveloitukset. Usein kirjastoissa on hylly, johon voit viedä vanhat kirjasi ja hakea muiden viemiä kirjoja tilalle, kuinka nerokas tapa kierrättää.

18. Vaihda lamput energiansäästö- ja LED-lamppuihin

Energiansäästölamput saattavat olla hieman kalliimpia kuin normaalit hehkulamput, mutta ne kestävät myös paljon pidempään, sekä kuluttavat rutkasti vähemmän energiaa. Energiansäästölamppujen syttyminen täyteen kirkkauteen ottaa hieman enemmän aikaa, mutta ovat halvempia kuin LEDit. LED-lamput halpenevat kuitenkin kokoajan ja ovat selkeästi paras vaihtoehto lampuksi ominaisuuksiensa vuoksi. Ne kestävät kauiten, eivät kuumene sekä syttyvät samantien kirkkaasti. Kaikkia lamppuja ei tarvitse vaihtaa kerralla. Jopa 4-5 eniten käytetyn lampun vaihtaminen voi säästää vuodessa noin 40-50 euroa, sähkösopimuksesta riippuen.

19. Osta kodinkoneita, jotka kestävät

Ostaessasi uutta kodinkonetta, on hyvä käyttää aikaa tutkimiseen. Sanotaan, että köyhällä ei ole varaa ostaa huonoa. Se pitää paikkansa. Vaikka kunnollisen ja luotettavan kodinkoneen ostaminen voi maksaa ostohetkellä hieman enemmän, säästät pitkällä tähtäimellä huomattavia summia energiakulutuksessa ja käyttöajassa. Käytä tunti elämästäsi selvittääksesi mikä olisi paras valinta juuri sinulle ja voit säästää jopa satoja euroja. Vertaile tutkimuksia ja kysy myyjiltä. Hyvää ja halpaa harvoin on olemassa.

20. Vaihda tai puhdista autosi ilmansuodatin

40 helppoa keinoa säästää selvää rahaa

Puhdas ilmansuodatin voi säästää bensaa / dieseliä jopa 7% tankillisella, säästäen sinulle yli 100 euroa joka 16 000 kilometrillä. Ilmansuodattimen puhdistaminen ei ole hankalaa ja siihen menee vain muutama minuutti. Auton maunaalissa on ohje toimenpiteen tekemiseen ja verkosta löytyy varmasti lisäapua. Uusi ilmansuodatin on myös halpa investointi, mikäli vanha alkaa olla jo aikansa elänyt.

21. Käytä luottokorttia viisaasti

Mikäli sinulla on taipumus ostella luottokortillasi tavaraa silloinkin kun siihen ei olisi varaa, jätä kortti kotiin. Älä pidä sitä lompakossasi. Laita se talteen turvalliseen paikkaan hätätapauksia varten. Tärkeintä on, ettet kanna sitä mukanasi. Tämän tapainen “poissa silmistä, poissa mielestä” -ratkaisu voi olla toimiva, vältyt houkutuksilta ja säästät pitkän pennin.

22. Suunnittele ruokasi kaupan tarjouksessa olevien tuotteiden mukaan

Sen sijaan, että rakentaisit viikon ruokasi sen mukaan, mitä milloinkin tekee mieli, kokoa se tarjouksessa olevien tuotteiden mukaan. Etsi parhaat tarjoukset, suunnittele ruuat sen mukaan ja käy ostamassa halvat ruoka-aineet pois. Tee näin muutama kuukausi ja ällistyt kuinka pienenä ruokakulusi pysyvät. Lue lisää vinkkejä miten säästää ruokakuluissa.

23. Vertaile ja etsi halvin ruokakauppa

Monet meistä muodostavat rutiinin ja käymme aina samassa ruokakaupassa. Emme välttämättä edes hoksaa, ettemme käy halvimmassa kaupassa. On helppo tapa selvittää, mikä lähialueen kaupoista on halvin: Pidä kirjaa niistä 20 asiasta, mitä yleensä kaupasta ostat. Käy sitten ostamassa vuorotellen nuo 20 asiaa eri kaupoista ja huomaat mikä on halvin. Erot voivat olla yllättävänkin suuria, joten rutiineja voi olla hyvä muuttaa.

24. Tee itse aina kun pystyt

Esimerkiksi leivän tekeminen itse kuvitellaan hankalaksi ja kalliiksi ajan tuhlaamiseksi. Kokeile itse ja ylläty kuinka nopeaa, helppoa ja halpaa se on. Usein leivästä tulee jopa parempaa kuin kaupasta ostettu leipä. Voit tehdä myös paljon muuta kuin leipää, leipomisesta askarteluun sekä puutöihin ja ompeluun.

25. Vältä stressishoppailua

On helppo oikeuttaa shoppailu stressaavan työpäivän jälkeen. Se on kuitenkin harvoin hyvä idea. Etsi muita keinoja lievittää stressiä, kuin ostamalla tavaroita joita et tarvitse. Liikunta on hyvä keino, samoin meditaatio ja päiväunet. Lue, katso elokuvaa, sarjoja tai tee pihatöitä kun olet stressaantunut. Shoppailu pidemmällä tähtäimellä vain pahentaa stressiä rahan käytön vuoksi.

26. Lopeta kaikkien turhien palveluiden käyttö

Oletko jäsen kuntosalilla tai maksatko kuukausittain suoratoistopalvelusta? Tilaatko lehtiä joita et lue? Mikäli on siinä rajoilla, tarvitsetko kyseistä palvelua, lopeta se. Voit aina aloittaa niiden käytön uudelleen, jos tarvitsetkin niitä. Varsinkin suoratoistopalveluita tahtoo kertyä huomaamattaan, eikä niitä tule välttämättä kovin usein edes käytettyä. Mitä kuntosaleihin tulee, voitko käydä kesällä ilmaisella ulkosalilla tai tehdä treenin kotona? Säästät monta kymmentä euroa kuukaudessa lopettamalla nämä palvelut.

27. Osta käytettynä kun pystyt

Yleensä mitä tahansa käyttötavaraa löytyy käytettynä netistä, lehdistä tai käytettyjen tavaroiden liikkeistä. Vaatteita löytyy kirpputorilta ja netistä ja niitä saa pilkkahintaan. Kirjoja ja pelejä löytyy myös halvalla antikvariaateista ja käytettyjen pelien liikkeistä. Musiikkiliikkeissä ja netissä on suuret valikoimat käytettyjä soittimia. Säästät suuria summia vuodessa, jos et tarvitse aina uutta, vaan sinulle kelpaa myös käytetty.

28. Vaihda auto- ja/tai kotivakuutus

Kilpailuttamalla vakuutukset, voit usein säästää rahaa. Varsinkin jos kyseinen vakuutus on ollut sinulla jo pidemmän aikaa. On hyvä kilpailuttaa ne tasaisin väliajoin, sillä kilpailu vakuutusalalla on todella kovaa. Suositeltua olisi kilpailuttaa muutaman vuoden välein.

29. Anna lahjaksi aikaasi

Kaikissa tapauksissa lahjoja ei tarvitse aina ostaa. Sen lisäksi, että annat omatekoisia lahjoja, voit myös lahjoittaa omaa aikaasi. Uusille vanhemmille voit antaa lahjaksi lastenhoitajan (eli itsesi) yhdeksi illaksi, jolloin he pääsevät rentoutumaan. Samaan tapaan voit vahtia vaikkapa kotieläintä. Voit tarjoutua auttamaan pihatöissä ja leikkaamaan nurmikon. Mikä parasta, tämän tapainen lahja on sinulle ilmainen, mutta toiselle se voi olla maailman arvokkain.

30. Osta juhlapyhien lahjat vasta juhlien jälkeen

Moni käyttää tätä hyödykseen jouluna, mutta sitä voi hyödyntää kaikissa muissakin juhlissa. Osta lahjat vasta pyhien jälkeen, jolloin sesonki on ohi ja kaupat pitävät huikeita alennusmyyntejä. Osta lahjat seuraavaa vuotta varten talteen. Muun muassa äitienpäiväkortit, pääsiäis- ja halloweenkoristeet ja tieysti joululahjat voit hankkia halvalla tällä tavalla valmiiksi. Alennusmyynnistä saa tavaraa usein puoleen hintaan tai jopa alle sen, joten tämä todellakin kannattaa.

31. Vuokraa käyttämätöntä tilaa asunnostasi

Onko sinulla ylimääräinen tyhjillää oleva makuuhuone? Vuokraa sitä Airbnb.comin kautta. Saat siitä hyvät kuukausitulot varsinkin, jos asut turistikohteessa tai hieman suuremmassa kaupungissa. Airbnbn käyttö on yleistynyt myös Suomessa ja sen käyttö on helppoa.

32. Vältä ostoskeskuksia

Vaikkakin ostoskeskuksissa on kiva käydä kahvilla ja katsella kauppoja sekä ihmisiä, on siellä paljon myös houkutuksia. Vältä ostoskeskuksissa käymistä, ellet ole tarkoituksella menossa ostamaan sieltä jotain. Ikkunashoppailu voi olla petollista, sillä löydät aivan varmasti jotain, mihin tuhlata rahasi.

33. Hallitse 10 sekunnin sääntö

Aina kun poimit jotain kaupassa ostoskärryysi tai -koriisi, pysähdy 10 sekunniksi ja mieti tarvitsetko tavaraa oikeasti ja miksi olet ostamassa sitä. Mikäli et löydä hyvää vastausta, laita tavara takaisin paikalleen. Näin vältät impulsiivisia ostoksia kaupoissa.

34. Vaihda lastenvahtivuoroja naapureiden kanssa

Mikäli asut naapurustossa, jossa on paljon lapsiperheitä, vahtikaa naapureiden kanssa vuorotellen toistenne lapsia. On järjetöntä palkata lastenhoitajaa, jos sellainen löytyy tarvittaessa naapurista. Mikäli et tunne naapureitasi tarpeeksi hyvin, tutustu heihin ja valitse sellainen pari, johon voit luottaa. Pystyt järjestämään silloin tällöin vapaaillan lapsista ja säästämään rahaa.

35. Etsi halvempi asunto

Mikäli asut pääkaupunkiseudulla, on mahdollista muuttaa paljon halvemmalle alueelle asumaan. Voit säästää asumiskustannuksissa todella paljon. Vaikka asuisitkin muualla kuin pääkaupunkiseudulla, voit silti etsiä halvemman asunnon niin halutessasi. Mieti mitä hyötyjä on asua kalliimmalla alueella ja olisikomuutosta halvempaan alueeseen ja sen tuomista säästöistä enemmän hyötyä.

36. Käy ilmaistapahtumissa

Kaupungeissa on yleensä useita ilmaisia jalkapallo-, tennis-, lentopallo ja rantapallokenttiä vapaasti käytettävissä. Lisäksi on puistoja, juoksuratoja, ulkokuntosaleja ja muita ilmaisia aktiviteetteja tarjolla. Tarkista myös tapahtumakalenteri kaupunkisi nettisivuilta ja etsi ilmaiset tapahtumat, jotka voisivat kiinnostaa sinua. Viihteellä käymisen tai aktiviteettien ei tarvitse olla kalliita.

37. Käytä julkista liikennettä ja pyörää

Käytä auton sijaan julkista liikennettä tai pyörää kulkeaksesi kouluun tai töihin. Se on yleensä paljon halvempaa, eikä tarvitse miettiä parkkipaikkoja. Laske tulisiko kuukausilippu halvemmaksi pidemmän päälle. Mikäli paikkakunnallasi on huonot julkisen liikenteen yhteydet, käytä kimppakyytejä tai pyörää.

38. Leikkaa omat hiuksesi tai pyydä ystävääsi tekemään se

Tämä ei varmasti ole ensimmäinen asia, joka tulee säästämisestä mieleen. Mikäli kuitenkin hiustyylisi on suhteellisen yksinkertainen, pystyt varmasti pienellä harjoittelulla leikkaamaan itse hiuksesi. Hiustenleikkuu maksaa kuitenkin miehiltäkin vähintään 20 euroa / kerta. Pyydä puolisoa tai ystävää leikkaamaan hiuksesi, mikäli et itse halua tai pysty siihen.

39. Syö vähemmän lihaa

Liha on kalliimpaa verrattuna vihanneksiin ja hedelmiin, varsinkin kun ajatellaan ravintoarvoja. Proteiininlähteitä on paljon muitakin kuin liha, esimerkiksi pavut. Niitä saa paljon halvemmalla kuin lihaa. Vaikka et haluaisikaan muuttaa itseäsi vegaaniksi, voit silti vähentää lihansyöntiä. Se on terveellistä, ekologista ja halvempaa.

40. Pidä kirjaa kuluista

Pidä kirjaa kaikesta mihin sinulla menee rahaa. Se ei vaadi juurikaan vaivaa, mutta on avulias työkalu. On nimittäin äärimmäisen silmiä avaavaa nähdä mihin kaikkialle rahat valuvat. Pitämällä kirjaa kuluista, kuin itsestään alkaa miettiä menojaan tarkemmin ja katsoa mihin käyttää rahaa. Näet myös hyvin niin sanotut turhat menot ja pystyt karsimaan niitä helposti. Mieti miten voit säästää rahaa.

Viimeiset sanat

Toivottavasti sait vastauksen kysymykseen ”Miten säästää rahaa?”. Voit alkaa säästää rahaa pienillä teoilla. Kyse on vain tiedostamisesta ja pienistä päätöksistä. Älä kuitenkaan ruoski itseäsi virheistä. Vaikka teet 10 hyvää päätöstä, on helppo ruoskia itseään ja tuskailla yhdestä huonosta päätöksestä. Ei säästäminen varmastikaan siihen virheeseen kaadu. Katso tulevaisuuteen ja opi virheistäsi. Virheet kuuluvat menneisyyteen, eikä niitä kannata alkaa vatvomaan, jatkossa teet varmasti parempia päätöksiä rahankäytön suhteen. Älä luovuta.

Voit alkaa kerryttämään pikkuhiljaa rahaa säästöön, pistämällä sijoitustilille 10-20% kaikesta mitä tienaat. Ennen pitkää kannattaa harkita sijoittamista esimerkiksi rahastoihin tai osakesalkkuihin. Rahojen pitäminen tilillä ei kerrytä niille korkoa, toisin kuin sijoittaminen. Kannattaa kuitenkin aloittaa varovasti, sillä ei ole mitään tympeämpää kuin menettää kovalla työllä säästämäsi rahat. Kysy neuvoa pankista ja lue sijoituskirjoja oppiaksesi lisää.

Rahan säästäminen ei ole rakettitiedettä ja siihen pystyy kuka vain. Ajattelemalla raha-asioita useammin, siitä tulee tapa. Silloin myös alat ajatella missä voisit säästää. Aloita pienestä ja kasvata pikkuhiljaa säästöjäsi.