Miten saada itseluottamusta?

Miten saada itseluottamusta

Itseluottamus on iso osa ihmisyyttä. Ihminen, jolla on itseluottamusta yleensä pitää itsestään, on valmis ottamaan riskejä ja tavoittelemaan omia henkilökohtaisia ja ammatillisia tavoitteitaan, sekä ajattelemaan postiivisesti tulevaisuudesta. Toisaalta sellainen ihminen, jolta puuttuu itseluottamusta, on vähemmän taipuvainen uskomaan unelmiensa täyttymiseen ja omaa yleensä negatiivisemman kuvan itsestään ja elämästään. Mutta hetkonen… Miten saada itseluottamusta? Onko se edes mahdollista?

Hyvä uutinen on se, että itseluottamusta voi parantaa! Hyvän itsetunnon ja -luottamuksen rakentamisessa sinun tulee kehittää positiivinen asenne itseäsi ja sosiaalisia tilanteitasi kohtaan. Sinun pitää opetella sietämään negatiivisia tunteita ja harjoittamaan parempaa itsehuoltoa. Opettele asettamaan tavoitteita ja ottamaan myös riskejä, sillä tavoitteeseen pääseminen parantaa entisestään itsetuntoasi.

Miten saada itseluottamusta? Vaihe 1 – Hyvän asenteen rakentaminen

Tunnista negatiiviset ajatuksesi.

Negatiiviset ajatuksesi voivat kuulostaa tältä: “En pysty tähän”, “Tulen varmasti epäonnistumaan”, “Ketään ei kiinnosta mitä minulla on sanottavana.” Tällainen sisäinen ääni on pessimistinen, eikä auta sinua yhtään. Se vain pidättelee sinua saamasta korkeampaa itsetuntoa ja parempaa itseluottamusta. 

Muunna negatiiviset ajatukset positiivisiksi.

Samalla kun kiinnität huomiota negatiivisiin ajatuksiisi, pyöräytä ne ympäri positiivisiksi. Näin voit kääntää ne ajatukset positiivisiksi kannustaviksi ajatuksiksi: “Minä kyllä aion yrittää”, “Voin olla menestynyt jos työskentelen sen eteen” tai “Ihmiset kyllä kuuntelevat minua.” Aloita muutamalla tällaisella positiivisella ajatuksella päivässä.

Kieltäydy keskittymästä negatiivisiin ajatuksiin useammin kuin positiivisiin.

Ennen pitkään positiivisille ajatuksille tulisi antaa enemmän tilaa kuin negatiivisille. Mitä enemmän vaihdat negatiiviset ajatuksesi positiivisiin, sitä luonnollisemmaksi ja helpommaksi se käy. 

Pidä yllä positiivinen tukiverkosto. 

Ylläpidä sidettä läheistesi kanssa, ovatpa he sitten perhettä tai kavereita. Näin saat positiivista perspektiiviä ja sinulla pysyy parempi olotila yllä. Pysy lisäksi kaukana sellaisista ihmisistä, jotka vain kuluttavat energiaasi ja lietsovat negatiivista ilmapiiriä.

 • Vaikka kutsut jotain henkilöä ystäväksesi, hän voi silti lietsoa pahaa oloa, jos hän jatkuvasti tekee negatiivisia huomautuksia tai kritisoi sinua.
 • Jopa hyvää tarkoittavat perheenjäsenet, jotka mielipiteillään painostavat  mitä sinun pitäisi ja ei pitäisi tehdä, voivat olla haitallisia itsetunnollesi.
 • Kun muodostat omia positiivisia ajatuksiasi ja otat askeleita tavoitteiden eteen, pilkkaajia ja epäluuloisia ihmisiä voi ilmaantua paikalle. Eliminoi mahdollisuuksien mukaan kaikki mahdollinen kontakti tällaisten ihmisten kanssa, rakentaaksesi parempaa itseluottamusta.
 • Ota itsellesi aikaa ja mieti ketkä elämässäsi saavat sinut tuntemaan itsesi loistavaksi. Ota tavoitteeksi viettää enemmän aikaa näiden sinua tukevien ja olotilaasi kohottavien ihmisten kanssa. 

Eliminoi kaikki muistutukset negatiivisuudesta.

Vältä viettämästä aikaa asioiden parissa, jotka saavat sinut voimaan jälleen pahoin. Tällaisia asioita voivat olla muistutukset menneisyydestä, vaatteet jotka eivät enää sovi tai paikat, jotka eivät sovi uusiin tavoitteisiisi parantaa itseluottamustasi. Vaikka et saisikaan karsittua kaikkia negatiivisia tekijöitä pois, pääset silti varmasti suurimmasta osasta eroon. Tämä helpottaa huomattavasti itsetuntosi rakentamista.

 • Ota aikaa ja istu miettimään kaikkia niitä asioita, jotka saavat sinun mielesi maahan. Ajattele laidasta laitaan kaikkea aina ilkeistä kavereista, uraan josta et niin paljon välitä tai asumisjärjestelyyn joka on sietämätön.

Tunnista lahjakkuutesi.

Jokainen on hyvä jossakin, joten etsi ne asiat missä sinä loistat ja keskity niihin. Anna itsellesi lupa tuntea ylpeyttä niistä asioista. Ilmaise itseäsi, on se sitten taiteen, musiikin, kirjoittamisen tai tanssimisen kautta. Etsi jotain josta voit nauttia ja kehittää taitojasi samalla.

 • Lisäämällä muutamia mielenkiinnonkohteita tai harrastuksia elämääsi, ei vain saa sinua itsevarmemmaksi, vaan myös nostaa mahdollisuuksiasi tavata samanhenkistä seuraa. 
 • Kun seuraat intohimoasi, se on terapeuttista, sekä tunnet itsesi ainutlaatuiseksi ja päteväksi, joka puolestaan ruokkii itsetuntoasi.

Tunne ylpeyttä itsestäsi.

Sinun tulisi tuntea ylpeyttä taidoistasi ja lahjakkuuksistasi, mutta huomioida myös asioita, jotka tekevät persoonallisuudestasi hienon. Se voi olla huumorintajusi, empatiakykysi, kuuntelitaitosi tai stressinsietokykysi. Et välttämättä huomaa itse mikä persoonallisuudessasi on ihailtavaa, mutta kaiva syvemmältä ja tulet huomaamaan, että sinulla on paljonkin mahtavia ja ihailtavia  piirteitä. Keskity niihin kirjoittamalla ne ylös.

Ota kehut vastaan kohteliaasti ja uljaasti.

Monilla huonon itsetunnon omaavilla on vaikeuksia ottaa kehuja vastaan: he ajattelevat kehujan valehtelevan tai olevan väärässä. Mikäli huomaat vastaavasi kehuihin pyörittelemällä silmiäsi ja sanoen “No empä tiedä..”, sinun tulisi miettiä reagointiasi kehuihin uudelleen.

 • Ota sydämen asiaksi vastata kehuihin positiivisesti. (“Kiitos” ja hymy toimii todella hyvin). Anna kehujen antajan huomata arvostavasi kehuja. Yritä myös itse todella arvostaa kehuja sydämestäsi.
 • Voit lisätä saamasi kehun omien positiivisten puolien listaasi ja käyttää sitä kehittääksesi itsetuntoasi.

Katso peiliin ja hymyile.

Tutkimukset ovat sitä mieltä, että ilmeet kasvoillasi voivat rohkaista aivojasi rekisteröimään tai voimistamaan tiettyjä tunteita. Eli kun katsot peiliin ja hymyilet joka päivä, voit tuntea olosi iloisemmaksi ja itsevarmemmaksi pitkässä juoksussa. Tämä auttaa sinua myös tuntemaan oman ulkonäkösi paremmaksi ja hyväksymään sen miltä näytät.

 • Muut ihmiset reagoivat sinuun helpommin kun hymyilet heille. Sen lisäksi että teet itsesi iloisemmaksi, voit saada itsetunnon kohotuksen muiden ihmisten reaktioista.

Miten saada itseluottamusta? Vaihe 2 – Tunteiden käsitteleminen

Ole sujut pelon kanssa.

Ajattele ehkä, että hyvän itsetunnon omaavat ihmiset eivät tunne koskaan pelkoa. Tämä ei ole ollenkaan totta. Pelko tarkoittaa, että olet kasvamisen rajapinnassa. Ehkä pelkosi on puhua yleisön edessä, esitellä itsesi uudelle ihmiselle tai kysyä pomolta palkankorotusta. Pelko on tavallaan kuin trampoliini: jos ponnistat hieman, pääset juuri ja juuri irti trampoliinin pinnasta, mutta kun ponkaiset kunnon vauhdilla lennät todella korkealle. Mitä enemmän teet, sitä enemmän uskallat. 

 • Kun pystyt kohtaamaan pelkosi, tunnet itseluottamuksesi kasvavan heti.
 • Kuvittele pieni lapsi, joka opettelee kävelemään. Niin moni mahdollisuus odottaa häntä, mutta hän pelkää kaatumista niin paljon, ettei uskalla kävellä vielä. Kun hän ottaa ensimmäiset askeleet ja alkaa kävellä, suuri hymy valtaa hänen kasvonsa. Asiat toimivat tismalleen samalla tavalla sinun pelkojen kohdallasi.

Ole kärsivällinen itsesi kanssa.

Joskus menet taaksepäin päästäksesi eteenpäin. Itseluottamuksen kasvattaminen ei tapahdu yhdessä yössä. Voit yrittää jotain uutta siinä kuitenkaan välttämättä onnistumatta. Et välttämättä heti pääse tavoitteisiisi. Ota siitä opiksesi ja jatka eteenpäin. Epäonnistumisista oppii kaikista parhaiten. Itseluottamusta pitää ruokkia ja kasvattaa vähän kerrallaan.

 • Esimerkiksi saatat kysyä pomoltasi palkankorotusta, mutta hän kieltäytyy. Mitä opit tästä? Pohdi miten esitit asian, onko mahdollista, että olisit voinut tehdä asiat jotenkin paremmin?

Pyri tasapainoon.

Kuten kaikki muukin elämässä, itseluottamuksen rakentaminen on hyvin pitkälti tasapainottelua. Mikäli omaat liian  vähän itseluottamusta, se voi estää sinua saavuttamasta tavoitteitasi tai tuntemasta itsesi hyväksi. Toisaalta on hyvä olla realisti, et halua aliarvioida tarvittavan ajan ja työn määrää saavuttaaksesi tavoitteesi.

Lakkaa vertailemasta itseäsi muihin.

Mikäli haluat rakentaa itseluottamusta, sinun on keskityttävä parantamaan omaa elämääsi, eikä tekemään omasta elämästäsi kaverin, veljen tai julkkiksen elämän tapaista. Tulee aina olemaan joku joka on kauniimpi, viisaampi tai rikkaampi kuin sinä, kuten aina tulee olemaan joku sinua vähemmän viehättävä, vähemmän fiksu tai vähemmän varakas. Kaikki tuo on täysin merkityksetöntä. Millä on väliä, on välittää omista tavoitteista, unelmista ja niitä kohti menemisestä.

 • Voi olla, että itsetuntosi on matala, koska uskot muilla olevan asiat paljon paremmin kuin itselläsi. Kuitenkin loppujen lopuksi vain sillä on väliä, oletko onnellinen omalla mittapuullasi. Mikäli sinulla ei ole mitään hajua mitkä omat standardisi edes ovat, sinun olisi hyvä ottaa aikaa itsellesi ja tutkiskella asiaa.
 • Tutkimukset osoittavat, että paljon sosiaalisessa mediassa viettävä ihminen vertailee helpommin itseään muihin. Tämä johtuu siitä, että ihmiset usein postaavat vain onnistumisistaan, eivätkä niinkään normaalista jokapäiväisestä elämästään. Näin heidän elämänsä näyttävät pelkältä mahtavalta seikkailulta. Se ei kuitenkaan ole totuus, jokaisella on ylä- ja alamäkiä elämässään.

Tunnista epävarmuuden kohteesi.

Mitä hiljainen ääni kuiskailee mielessäsi? Mikä saa sinut epämukavaksi ja häpeämään itseäsi? Tämä voi olla mitä vain aknesta katumukseen, koulukavereihin ja menneisiin negatiivisiin kokemuksiin. Mikä tahansa se onkin, joka saa sinut tuntemaan itsesi ala-arvoiseksi, nolostuneeksi tai huonommaksi, tunnista se, anna sille nimi ja kirjoita se ylös. Voit sitten repiä tai polttaa nämä paperilaput, ja alkaa tuntea positiivisemmin niitä asioita kohtaan.

 • Tämän harjoituksen ei ole tarkoitus masentaa sinua. Sen pointtina on saada sinut tietoiseksi ongelmistasi ja voimaannuttaa sinut pääsemään niiden ylitse.

Ota oppi virheistäsi, mutta älä anna niiden estää sinua.

Muista ettei kukaan ole täydellinen. Myös kaikista itseuottavaisimmilla henkilöillä on epävarmuuden hetkiä. Jossain vaiheessa elämäämme tunnemme, että meiltä puuttuu jotain. Se on vain elämää. Elämän varrella on monia monttuja tiellä ja usein epävarmuuden tunteet tulevat ja menevät, riippuen siitä missä olemme, kenen kanssa olemme, mikä on mielentilamme ja miltä meistä tuntuu. Toisin sanoen, epävarmuuden tunteet eivät ole pysyviä. Mikäli olet tehnyt virheen, parasta on vain tunnistaa se, myöntää ja pyytää anteeksi sekä tehdä suunnitelma välttääksesi sitä tulevaisuudessa. 

 • Älä anna yhden virheen tarkoittaa, etteikö sinusta olisi saavuttamaan unelmiasi. Ehkä et ollut hyvä poikaystävä ja viime suhteesi kariutui sen seurauksena. Se ei tarkoita, ettetkö olisi täysin kykenevä kääntämään käytöstäsi ympäri ja löytämään rakkautta tulevaisuudessa.

Vältä perfektionismia.

Täydellisyyden tavoittelu halvaannuttaa sinut saavuttamasta tavoitteitasi. Mikäli sinusta tuntuu, että kaiken pitää olla tehty täydellisesti, et tule ikinä olemaan onnellinen itsesi kanssa tai tilanteessa jossa olet. Sen sijaan keskity opettelemaan olemaan ylpeä hyvin tehdystä työstä, täydellisyys on yliarvostettua ja turhaa. Mikäli mielesi halajaa täydellisyyttä, se on vain itsetuntosi kasvun tiellä. Yritä päästä siitä eroon.

Harjoita kiitollisuutta.

Usein epävarmuus tai itseluottamuksen puute juurtuu tunteesta, ettei ole tarpeeksi jotakin. On kyse sitten tunteista, materiasta, onnesta tai rahasta. Tiedostamalla ja arvostamalla sitä mitä sinulla on, voit taistella keskeneräisyyden ja epätyytyävisyyden tunteita vastaan. Löytämällä sisäisen rauhan kiitollisuuden avulla teet ihmeitä itseluottamuksellesi. Istahda alas miettimään miten asiat menevät elämässäsi aina upeista ystävistäsi terveyteesi.

 • Tee lista asioista, joista olet kiitollinen. Lue se ääneen ainakin kerran viikossa. Sillä on positiivinen ja voimaannuttava vaikutus mielentilaasi.

Miten saada itseluottamusta? Vaihe 3 – Pidä itsestäsi huolta

Pidä huolta itsestäsi.

Tässä vaiheessa on monia pieniä askelmia. Tähän vaiheeseen kuuluu huolenpito itsestäsi  käymällä suihkussa säännöllisesti, harjaamalla hampaasi, käyttämällä hammaslankaa, syömällä oikein. Siihen kuuluu myös oma aika, vaikka olisit kiireinen ja muut haluaisivat viedä kaiken aikasi.

 • Se ei ehkä tunnu siltä, mutta kun pidät huolta perustarpeistasi, viestität itsellesi että olet kaiken tuon huolenpitoon käytettävän ajan arvoinen.
 • Kun alat uskoa itseesi myös itsevarmuutesi alkaa parantua.

Huolehdi ulkonäöstäsi.

Sinun ei tarvitse näyttää ihailemaltasi julkkikselta rakentaaksesi paremman itseluottamuksen. Jos haluat että sinusta tuntuu paremmalta itsesi ja ulkonäkösi kanssa, huolehdi ulkonäöstäsi hygienian lisäksi pitämällä vaatteita jotka istuvat hyvin ja laittamalla hiuksesi. Tämä ei tarkoita, että pinnallinen ulkonäkö tai tyyli saisi sinun itsetuntosi kohotettua, vaan panostamalla näihin asioihin kerrot mielellesi että huolehdit itsestäsi ja olet sen huolenpidon arvoinen.

Kuntoile säännöllisesti.

Yksi tapa huolehtia itsestäsi on kuntoilla säännöllisesti. Tämä voi tarkoittaa sinulle reipasta kävelyä ulkona. Toiselle se voi tarkoittaa 80 kilometrin pyöräilylenkkiä, jollekin taas salitreeniä. Aloita siitä missä olet nyt, sillä jokainen aloittaa jostakin. Kuntoilun ei tarvitse olla monimutkaista.

 • Monet tutkimukset osoittavat kuntoilun olevan äärimmäisen tärkeä osa positiivista näkökulmaa elämään, joka taas puolestaan ruokkii itseluottamusta.

Nuku hyvin.

Nukkumalla 7-9 tuntia kunnollista unta joka yö, voit paremmin ja sinusta tuntuu paremmalta. Hyvät unet voivat auttaa sinua saamaan positiivisemman asenteen ja enemmän energiaa päivän askareisiin. Riittävä uni auttaa myös säätelemään tunteita ja käsittelemään stressiä tehokkaammin.

Miten saada itseluottamusta? Vaihe 4 – Aseta tavoitteita ja ota riskejä

Vinkit itseluottamuksen kasvuun

Aseta pieniä ja tavoitettavissa olevia tavoitteita.

Usein ihmiset asettavat epärealistisia ja tavoittamattomissa olevia haaveita ja tavoitteita. Niistä tulee ylitsepääsemättömiä esteitä, joita ei tule ikinä edes aloitettua. Tämä jos mikä murskaa itseluottamuksesi. Aloita pienestä ja muokkaa tarvittaessa.

 • Muokkaa aika ajoin pieniä tavoitteitasi ja tee isoista tavoitteista sellaisia, että ne ovat tosissaan tavoitettavissa.
 • Kuvittele tavoitteenasi olevan maratonin juokseminen. Olet peloissasi, että et saavuta tavoitettasi. Älä mene heti yrittämään juosta 40 kilometriä kerralla ensimmäisenä harjoituspäivänä. Aloita siitä missä olet. Jos et ole juoksija ollenkaan, aloita juoksemalla pari kilometriä. Mikäli pystyt juoksemaan pari kilometriä helposti, aloita juoksemalla viisi kilometriä.
 • Esimerkiksi jos sinulla on sotkuinen työpöytä, ehkä on liian lamauttavaa miettiä siivoavasi koko pöytää kerralla. Aloita siirtämällä kirjat pois ja laittamalla ne takaisin hyllyyn. Laittamalla paperit siistiin nippuun myöhempää järjestämistä varten on myös askel kohti siistimpää työpöytää.

Syleile tuntematonta.

Ihmiset, joilta uupuu itseluottamusta murehtivat, etteivät he pärjää odottamattomissa tilanteissa. On aika lopettaa itsesi epäileminen ja kokeilla jotain kokonaan uutta, tuntematonta ja erilaista. On se sitten matkustamista uuteen maahan ystäviesi kanssa tai antamalla serkkusi järjestää sinulle sokkotreffit, ota tavaksesi ottaa tällaiset hypyt tuntemattomaan ilosylin vastaan. Tällainen toiminta saa sinut tuntemaan itsesi paremmaksi ja itseluottavaisemmaksi omassa kropassasi. Lisäksi tunnet olevasi hallinnassa kohtalostasi, tai ehkä ennemminkin olet sujut sen kanssa, etteivät asiat ole aina hallinnassasi. Mikäli huomaat onnistuvasi odottamattomissa tilanteissa, itseluottamuksesi nousee kattoon.

 • Vietä enemmän aikaa ihmisten kanssa, jotka ovat seikkailunhaluisia ja spontaaneja. Alat pian itsekin muistuttaa heitä käytökseltäsi, alat tehdä jotain odottamatonta ja tuntemaan itsesi itsevarmemmaksi sen seurauksena.

Listaa asiat, joissa haluat parantua.

On asioita, joihin et vain voi mitenkään vaikuttaa, kuten pituutesi. Kuinka hyvänsä, on monia asioita, jotka miellät heikkouksiksi, mutta joihin voit vaikuttaa pienellä paneutumisella asiaan.

 • Mikäli haluat tehdä työtä sen eteen, että olisit sosiaalisempi tai parempi koulussa, voit luoda suunnitelman saavuttaaksesi tavoitteesi ja sitten toteuttaa sen. Vaikka sinusta ei tulisikaan maailman sosiaalisinta nuorta tai parhaita arvosanoja napsivaa koululaista, voit silti kehittyä hurjasti niissä asioissa. Se taas nostaa itseluottamuksesi aivan uudelle tasolle. Pelkkä suunnitelma jo vaikuttaa positiivisesti itseluottamukseesi.
 • Älä ole liian raju itseäsi kohtaan. On turhaa yrittää muuttaa aivan kaikkea. Aloita yhdellä tai kahdella asialla, joita haluaisit muuttaa paremmaksi itsessäsi. Voit muokata ja  lisätä asioita jatkossa.
 • Pitämällä päiväkirjaa edistymisestäsi voi auttaa pitämään motivaation korkeana ja auttaa jatkamaan pidemmälle. Näet kuinka hyvin edistyt ja voit tuntea jopa ylpeyttä askeleista joita olet saavuttanut.

Auta muita.

Kun tiedät olevasi kiltti sinua ympäröiville ihmisille ja muutat positiivisesti ihmisten elämää (vaikka olisit vain mukavampi kassatädille kaupassa), tiedät että olet positiivinen voima maailmassa. Tietämällä tämän itseluottamuksesi kasvaa varmasti. Etsi tapoja auttaa muita. Ota se osaksi viikottaista rutiiniasi, on se sitten vapaaehtoistyötä tai auttamalla pikkusiskoasi lukemaan. Auttaminen ei ole hyödyllistä vain muille, vaan se rakentaa myös itseluottamustasi kun näet mitä kaikkea sinulla on tarjota. 

 • Joskus lähimmäiset ihmiset ovat niitä jotka saattavat tarvita apuasi enemmän kuin luuletkaan. Auttamisen ei tarvitse aina kohdistua tuntemattomiin tai puolituttuihin.

Viimeiset sanat

Alussa pohdit miten saada itseluottamusta ja onko sitä mahdollista parantaa. Niin kuin näet, sitä on todellakin mahdollista saada ja parantaa. Rakenna siis hyvä asenne elämääsi, opettele käsittelemään tunteita, pidä itsestäsi hyvä huoli sekä aseta tavoitteita ja ota riskejä. Älä jää vellomaan virheisiin tai huonoihin asioihin. Pyri kääntämään ne ympäri positiivisiksi asioiksi ja löytämään asioita, joissa voit parantaa. Älä kuitenkaan puske itseäsi yli fyysisten tai henkisten rajojesi. Ota askel kerrallaan kohti parempaa itseluottamusta.

Yleisimmät kysymykset

Miten pääsen yli ujoudestani, joka valtaa minut luokassa?

Haasta itsesi tekemään yksi pieni asia päivässä vähentääksesi ujouottasi vähän kerrallaan. Se voi olla viittaamista tunnilla, kysymys opettajalle tai juttelemista luokkatoverin kanssa läksyistä tai tulevasta kokeesta. Ajan mittaan nämä pienet asiat käyvät helpommaksi ja helpommaksi, jolloin itseluottamuksesi kasvaa ja ujoutesi katoaa.

Miten saada itseluottamusta jutella henkilön kanssa, jonka ajattelee olevan paljon itseään parempi?

Ensinnäkin, yritä lopettaa ajatteleminen, että kyseinen henkilö on parempi kuin sinä. On hyvin mahdollista, että näet vain murto-osan hänen elämästään, ja hänellä on todennäköisesti aivan yhtä monta “vikaa” elämässään kuin sinullakin. Koita ajatella häntä vain yhtenä normaalina ihmisenä muiden joukossa, tasavertaisena sinulle.

Miksi minua alkaa ahdistaa ja pelottaa kun haluaisin kysyä opettajalta kysymyksen?

Syy on todennäköisesti siinä, että et halua ihmisten katsovan sinua. Tai sitten et halua niin paljon huomiota itseesi. Tällaiset tuntemukset ovat täysin normaaleja, mutta voit käytä tämän artikkelin ohjeita parantaaksesi itseluottamustasi.

Mitä teen kun kuulen negatiivisia kommentteja muilta, jo ennen kuin ehdin sanoa mitään?

Muista aina näiden kommenttien olevan joko vitsejä, joiden ei ole tarkoitus loukata tai täysin vääriä väittämiä. Muista niiden olevan vain sanoja, ne eivät vaikuta terveyteesi, perheeseesi, arvosanoihisi, eivätkä mihinkään muuhunkaan. Ne eivät vaikuta edes itsetuntoosi kun lopetat niistä välittämisen. Näitä kommentteja laukovat tyypit lopettavat sanomasta niitä, kun huomaavat kuinka itsevarma olet, etkä välitä niistä. Mikäli he eivät lopettaisikaan, he eivät ansaitse sinua ystäväkseen. Jos he vain vitsailevat, koita olla ottamatta sitä itseesi.

Murehdin aina mitä muut minusta ajattelevat. Miten pääsen tästä eroon?

Yritä kasvattaa itsetuntoasi ja -luottamustasi, on se sitten kokeilemalla uuden tyylisiä vaatteita tai aloittamalla uuden kunto-ohjelman. Tee mitä tahansa tunteaksesi onnelliselta, iloiselta ja ylpeältä olla juuri sinä. Muista kaikki hyvät ominaisuudet, joita sinulla on. Niin kauan kuin sinulla on luottoa itseesi ja olet onnellinen, muulla ei oikeastaan olekaan väliä.

Auttaako itseluottamuksen parantaminen pääsemään fobiasta / kammosta  eroon?

Se voi auttaa, mutta phobia on pelkotila ja pelot voidaan vain kohdata. Kohtaamalla pelkosi on varmistat itseluottamuksesi parantumisen. Voit lähestyä asiaa siis molemmilta puolilta. Rakenna itseluottamustasi ja voit pian huomata miksi olit peloissasi alunperinkään.

Minulla on paljon alhaisia arvosanoja kokeistani ja äitini on alkanut vertailla minua muihin, mikä taas aiheuttaa itseluottamukseni katoamisen. Mitä voin tehdä?

Opiskele kovemmin seuraavaan kokeeseesi ja koita tehdä siinä paremmin. Juttele asiasta myös äitisi kanssa. Kerro hänelle, ettet pidä siitä kun hän vertaa sinua muihin. Olethan sentään ainutlaatuinen uniikki ihminen.

Mitä vinkkejä on mukavuusalueelta poistumiseen?

Aloita pienestä, äläkä odota mukavuusalueesi laajenevan yhden yön aikana. Kasvata mukavuusaluettasi hitaasti ajan kanssa.

Kun pidän esitelmää, kysyn kysymyksen tai vastaan sellaiseen, naamani alkaa punoittaa. Kuinka saan sen loppumaan?

Suurin osa ihmisistä punastuu luonnostaan kun on kyse puhumisesta yleisön edessä. Sitä ei koeta pahaksi asiaksi, mikäli et uskottele itsellesi sen olevan. Yritä tehdä hiljaisia pitkiä hengenvetoja puheesi välissä tai odottaessasi vastausta, se auttaa sinua rauhoittumaan ja keskittymään.